Universidad Complutense de Madrid

Introducere

Citește Descrierea Oficială

prezentare

Universidad Complutense de Madrid este o instituție publică de calitate, care are un patrimoniu istoric important și o ofertă culturală largă și de agrement, cu care să vă bucurați de artă, literatură, muzică, teatru, muzee, festivaluri și sport.

Este situat în două spații privilegiate din capitala Madrid și Pozuelo de Alarcón, înconjurat de zone verzi și pădure.

Ne asumăm ca fiind un ideal triplu: să formăm profesioniști utili societății, să promovăm cercetarea științifică și să răspândim cunoștințele și valorile inerente universității. O provocare actuală pentru Complutense, ca atât de multe pe care a reușit să le depășească în trecut.

Vă încurajăm să o cunoașteți!

Misiune și viziune

Universidad Complutense de Madrid (UCM) este o instituție cu o istorie lungă și o largă recunoaștere socială, care aspiră să fie printre primele universități din Europa și să se consolideze ca centru de referință pentru continentul latino-american.

Cu elevii ca axă a activității sale, UCM se angajează să pregătească o pregătire completă și critică la cel mai înalt nivel. Calitatea predării este un adevărat „sigiliu Complutense”, iar programele de absolvire sunt prioritare. Maestrii și doctoratele Universității Complutense au resurse umane și materiale care le garantează excelența. Apropierea și intensificarea relațiilor cu societatea și cu mediul productiv este una dintre prioritățile sale pentru următorii ani.

UCM are un potențial mare de cercetare și multe dintre grupurile sale de cercetare ocupă poziții de conducere internațională. Complutense se angajează să dezvolte poli de excelență, bazate pe rețele mari de grupuri de calitate, promovând grupuri emergente și integrând tineri cercetători. Și, desigur, pentru conectarea cercetării cu pregătirea la toate nivelurile de grad și postuniversitar.

Organizația UCM este guvernată de angajamentul său pentru serviciul utilizatorului, simplificând procedurile administrative. Activitatea sa răspunde principiilor democrației, transparenței, durabilității campusului, accesibilității reale și virtuale, conservării mediului și angajamentului față de mediul social și economic.

UCM este o universitate publică de calitate în slujba societății și oferă studenților săi studii universitare și postuniversitare care sunt acceptate pe scară largă la locul de muncă.

Excelența academică și de cercetare a UCM a fost aprobată de calificarea, împreună cu Universitatea Politehnică din Madrid, a Campusului de Excelență Internațională în cea mai înaltă categorie A-Good Progress.

Privire de ansamblu istorică

Universitatea din Alcalá

Actuala Universidad Complutense de Madrid este cea fondată de cardinalul Cisneros, ca urmare a scrisorii Bulada „Inter cetera”, acordată de Alexandru VI, la 13 aprilie 1499, pentru a acorda cardinalului privilegiul de a înființa și de a construi o școală pentru școlari. care ar trebui să se afle în Alcalá de Henares. Documentele care ies din cancelaria papală sunt trei, datate la aceeași dată. Documentul „Inter cetera” aparține categoriei unei scrisori bulversate - adică nu este un taur sau o „literă solemnă” - și, mai exact, este o „littera plină de milă” sau o scrisoare de milă; Este un pergament cu scrisoare semi-gotică care se păstrează în Arhiva Istorică Națională.

Cisneros a ordonat construirea primarului Colegio San Ildefonso cu o lună înainte ca Carta Bulada să fie premiată, punând piatra de temelie în martie 1499. Ideea era să creeze Colegio Complutense în care erau predate învățăturile de teologie, drept canonic și arte. liberalii. Scrisoarea bulală papală acordă, tocmai, autorizație pentru aceasta, „un Colegiu de studenți unde se citesc învățături ale Facultăților de Teologie, Drept Canon și Arte”.

De la început, Colegiul s-a stabilit în locul unde fusese amplasat Complutum, orașul roman din secolul I. î.Hr. Lucrările s-au terminat în 1508 și în acel an primii studenți au început să studieze. Înscrierea a avut loc între august și octombrie. Pe 17 octombrie a fost ales primul rector al Universității - Pedro del Campo - cursul care se deschide pe 18 cu o lecție despre filozofia morală a lui Aristotel. Ideea inițială a lui Cisneros a reprodus conținutul studiilor universităților medievale europene - cele care au urmat studiile generale - în care au fost studiate teologia, medicina și jurisprudența, învățăturile artelor liberale fiind pregătitoare. Cardinalul a intenționat cu structura colegială să permită oamenilor să studieze fără resurse care au fost primiți și care au primit burse.

Începând cu anul 1502, și fără ca Colegiul să fie construit, cardinalul Cisneros a început colecția de cărți pentru a crea Biblioteca și a promovat activitatea Bibliei Polyglot.

În 1510, cardinalul a promulgat Constituțiile Colegio Mayor de San Ildefonso; în ele sunt modelate cu mare detaliu reglementările pentru studiile de artă și lucrurile relative la Facultățile de Teologie, Dreptul Canon și Medicina. De asemenea, este avut în vedere că ar trebui stabilite alte studii, cum ar fi gramatica și greaca (Constituțiile 38-58).

Rețineți că studiile de medicină nu au fost aluzate în scrisoarea papală bulated și nici nu au fost destinate inițial Colegiului de San Ildefonso. Cu toate acestea, ele apar în Constituțiile din 1510, mai exact în 49, care începe cu următoarele cuvinte:

"Întrucât, datorită numeroaselor boli pe care muritorii suferă zilnic, arta Medicinii este considerată foarte potrivită și necesară în republică, experiență, atestă acest lucru, stabilim că în Colegiul nostru există două catedre de medicină și au doi medici cu o mare erudiție și experiență matură ”.

Când Constituțiile sunt promulgate și înjurate de Claustru, comunitatea universitară apare, adică Universitatea, ca o entitate cu personalitate juridică proprie, condusă, precum Colegiul, de un rector.

După multiple neplăceri suferite de Universitatea situată în Alcalá, care a trecut de la momentele de glorie inițiale, la un declin considerabil, în 1821, în Regulamentul general de instrucțiune publică, s-a dispus crearea Universității Centrale din Madrid, ștergându-se un an. apoi cel stabilit în Alcalá. Universitatea Centrală a fost înființată prin Ordinul din 3 octombrie 1822, cuprinzând studiile Universității literare din Alcalá, cele ale San Isidoro și cele ale Muzeului de Științe ale Naturii. Dar revenirea absolutismului în 1824 a însemnat revenirea Universității la primul sediu. Instituția a fost slăbită de purificări, privarea de jurisdicție, interdicția de a folosi costumul academic și lipsa de spații la Madrid.

Universidad Complutense de Madrid își asumă ca un triplu ideal: formarea profesioniștilor utili societății, promovarea cercetării științifice și diseminarea, în apropierea și îndepărtarea, a cunoștințelor și valorilor inerente Universității. O provocare actuală pentru Universitatea noastră, pe care atâția alții au reușit să o depășească în trecut.

133013_pexels-photo-1438072.jpeg

Birou pentru calitate

Biroul pentru calitate al vicorectorului oferă întregii comunități universitare Complutense informații și programe care stabilesc sistemul de garanții și încredere în activitățile de predare, cercetare și management desfășurate de și la Universitatea Complutense. Pentru aceasta, proiectează, participă și gestionează diferite inițiative pentru dezvoltarea:

  • Programe de evaluare a calității ofertei academice pentru diplome și profesori.
  • programe de certificare și acreditare a instituțiilor de învățământ și centre de cercetare.
  • Date și cifre privind clasamentele și indicatorii de calitate.
  • Conferințe și conferințe despre calitate în instituțiile de învățământ superior.

Oficiul pentru incluziunea persoanelor cu diversitate

Oficiul pentru incluziunea persoanelor cu diversitate (OIPD) al Universidad Complutense de Madrid oferă o atenție personalizată tuturor membrilor comunității universitare (studenți, personal didactic și de cercetare și persoane din administrație și servicii) cu diversitate funcțională / handicap, nevoi specifice și personale.

Este un spațiu de sprijin, însoțire, ascultare, orientare, asistență, instruire și sfaturi.

În plus, avem sprijinul coordonatorilor din fiecare dintre Facultățile care formează UCM și Centrele afiliate pentru a sprijini diversitatea și a promova incluziunea.

Egalitate la UCM

Universitatea a fost una dintre instituțiile care au contribuit cel mai mult în ultimele decenii la progresele înregistrate în egalitate și la încorporarea femeilor în societate, având o intrare masivă a femeilor în învățământul superior. În ciuda acestui fapt, inegalitățile continuă să apară astăzi: găsim segregarea verticală (deși în prezent există o majoritate de studenți, deși numărul de profesori de sex feminin este mult mai mic, în special profesorii de sex feminin), precum și segregarea orizontală, exprimată în prezența inegală. a femeilor din diferite domenii sau discipline (de exemplu în UCM, există 84% dintre studenții studenți de licență în asistență socială și doar 15% în informatică).

Uneori, aceste inegalități sunt foarte aparente, dar multe altele sunt invizibile, deoarece ne-am obișnuit să le vedem ca fiind „normale”, deoarece ne confruntăm cu mulți ani de o cultură care a fost construită cu modelul masculin ca centru și ca normă. Pe lângă faptul că sunt nedrepte, aceste inegalități înseamnă că toți nu avem cu adevărat aceleași oportunități.

Unitatea de egalitate desfășoară continuu lucrări pentru colectarea și analizarea datelor care ne permit să înțelegem realitatea universității noastre și să proiectăm măsuri adecvate pentru fiecare context.

Locații

Madrid

Address
Avenida Complutense, s/n.
28040 Madrid, Comunitatea Madrid, Spania

Bursa de studiu Keystone

Descoperă opțiunile pe care ți le poate oferi bursa noastră

Programe