Pavol Jozef Safarik University Faculty of Arts

Introducere

Citește Descrierea Oficială

Despre noi

Departamentul de Psihologie are acreditare în învățământul preuniversitar și postuniversitar (licență și Master of Arts) în domeniul psihologiei și educației postuniversitare (doctorat) în domeniul psihologiei sociale și al psihologiei muncii. În domeniul educațional, accentul nostru major este pus pe pregătirea calității pentru viitorii psihologi profesioniști care ar putea să își joace rolul în cercetarea psihologică și în multe domenii psihologice clasice, cum ar fi consilierea, psihologia școlară, practica clinică și recrutarea, selecția, motivația118050_Pavolpic3.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

Istoria Departamentului

În 1968, studiul psihologiei a devenit o realitate la UPJŠ. A fost un eveniment important în ceea ce privește UPJŠ, oraș și regiune și în ceea ce privește situația și dezvoltarea ulterioară a psihologiei în Slovacia. Pentru o apreciere a importanței deschiderii psihologiei studiate la UPJŠ, trebuie remarcat că la acea vreme, studierea psihologiei în Cehoslovacia a fost posibilă numai la patru universități, iar trei dintre ele erau în Republica Cehă. Până în 1968 a fost posibilă studierea psihologiei în Slovacia numai la Universitatea Comenius din Bratislava.

Un rol important în formarea Departamentului de Psihologie a jucat o situație în Kosice, un centru important al locurilor de muncă psihologice. Locurile de muncă din toate domeniile principale de utilizare a serviciilor psihologice în practică au funcționat aici. În anul 1959, a fost înființată și condusă cu succes prof. Univ. Clinică psihologică și educațională și Centrul de alegere a carierei. PhDr. J. Hvozdík, DrSc. Câțiva ani mai târziu, s-au stabilit căsătoriile regionale și consilierea maritală. De asemenea, psihologia clinică se descurcă bine în Kosice cu cel mai proeminent profesor asociativ reprezentativ, Mgr. A. Stančák, CSc, care a fost și profesor asociat la Facultatea de Medicină UPJŠ. Un loc de muncă pentru psihologia muncii a fost construit în VSŽ, care după finalizarea la începutul anilor 1970 a devenit una dintre cele mai importante departamente din acest domeniu din Slovacia și fosta Cehoslovacie.118051_PavolPic.JPG

Foto: Tomáš Hrivňák

De la deschiderea sa la UPJŠ a devenit Facultatea de Arte din Prešov un executor de studii psihologice. Greutatea condițiilor legate de Kosice a dus la locația fizică a Departamentului de Psihologie din Kosice, datorită efortului fondatorului său prof. PhDr. J. Hvozdík, DrSc. Kosice a devenit sediul Departamentului de Psihologie și al orașului unde a fost efectuat studiul psihologiei. Problemele legate de asigurarea studierii într-un alt oraș au reprezentat fundamentul eforturilor crescânde de a reloca Departamentul de Psihologie și întregul studiu de psihologie la Prešov. Culminarea unui proces multianual a fost relocarea departamentului în 1984. Managementul departamentului a preluat în 1984 profesorul asociativ PhDr. Ľ. Fábryová, CSc., Mai târziu, în 1989, profesor asociativ PhDr. V. Kubáni, CSc. În 1990, profesorul asociativ PhDr. J. Frejenčík, CSc. a devenit șeful Departamentului de Psihologie. Modificările socio-politice după 1989 au adus revenirea Departamentului de Psihologie și studiului psihologiei la Kosice. Acest lucru sa întâmplat în 1991. După demisia profesorului asociativ PhDr. J. Ferjenčík, CSc., În calitate de șef al departamentului a fost profesor asociativ nomin PhDr. M. Mesárošová, CSc., Și mai târziu profesor asociativ PhDr. Š. Vendel, CSc.

1 ianuarie 1997 a intrat la Universitatea din Prešov din facultățile UPJŠ care acționează la Prešov. Departamentul de Psihologie, ca parte a Facultății de Arte, a devenit apoi la Universitatea Prešov.

După împărțirea fostului UPJŠ, sa considerat prioritar crearea condițiilor pentru înființarea de noi facultăți în domeniul științelor sociale și umaniste. După obținerea acreditării programelor la toate cele trei clase (licențiat, masterat, doctorat) și după anumite aranjamente organizaționale, în 2005 a fost deschis studiul psihologiei în Institutul de Științe Filosofice și Sociale UPJŠ (predecesorul Facultății de Arte). De data aceasta (toamna anului 2005) a fost înființată Departamentul de Psihologie ca un loc de muncă încorporat pentru studiul psihologiei. 1 ianuarie 2007 a devenit noul departament al Facultății de Arte UPJŠ.

De la înființare sa angajat Departamentul de Psihologie la tradiția studiului psihologiei la UPJŠ din Kosice în perioada 1968-1996. Ea ține cont de faptul că pentru întreaga perioadă a fost un studiu la Facultatea de Arte UPJŠ din Prešov, ca așezare, care a devenit facultatea Universității din Prešov. Datorită întregii noastre istorii de studii psihologice și a Departamentului de Psihologie din UPJŠ original, de asemenea parte a actualului Institut de Psihologie al Facultății de Arte din cadrul Universității Prešov.

117587_5.jpg

Locații

Košice

Address
Moyzesova 9, 040 59 Košice,
201 on the first floor

Košice, Regiunea Košice, Slovacia