Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM)

Introducere

Conducerea universitatii este asigurata de o echipa operativa formata din rector, trei prorectori, directorul Consiului pentu Studii Doctorale si trei decani. Universitatea are un presedinte onorific si un presedinte al Senatului Universitatii.

UAUIM este organizata in:

  • trei facultati: Facultatea de arhitectura, Facultatea de urbanism si Facultatea de arhitectura de interior
  • IOSUD-UAUIM / Institutie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat. Numarul total de studenti este de circa 3000 per an academic.

Admiterea la toate ciclurile de studii se face prin concurs. Studentii pot beneficia de burse de merit si burse sociale din surse bugetare, acordate in conformitate cu reglementarile emise anual de Ministerul Educatiei Naționale si Regulamentul UAUIM. Totodata se acorda burse cu sustinere financiara din partea unor sponsori studentilor cu rezultate deosebite in anumite domenii de studiu.

Oferta formativa a diverselor facultati si programe de studii este sustinuta de activitatea cadrelor didactice din cele noua departamente ale UAUIM ce acopera arii disciplinare diverse.

Activitatea de cercetare este desfasurata prin cele cinci centre de cercetare din Bucuresti si din tara: Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza si Consulting (CCPEC), Centrul de Studii Arhitecturale si Urbane (CSAU), Centrul de Excelența in Studiul Imaginii (CESI), Centrul de Excelenta in Urbanism (CEU), Centrul de Studii de Arhitectura Vernaculara (CSAV, sediul la Dealu Frumos-Schönberg, Sibiu).

ISTORIC

Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" este cea mai veche si principala institutie universitara de stat dedicata formarii specialistilor in domeniul arhitecturii si urbanismului in Romania. Ea este totodata continuatoarea formelor succesive de invatamant superior de arhitectura initiate in stransa legatura cu ridicarea Romaniei moderne si infiintarea noilor sale structuri si culturi institutionale, in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Invatamantul de Arhitectura a fost infiintat in Romania in temeiul decretului din 1 octombrie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu denumirea de "Scoala de Ponti si Sosele, de Mine si Arhitectura". Aceasta prima sectie de arhitectura a disparut in scurt timp din lipsa fondurilor. In 1892, Comitetul de Conducere al Societatii Arhitectilor Romani, a luat hotararea sa constituie, sub auspiciile sale, o scoala particulara de arhitectura. Aceasta a fost oficializata ca invatamant de stat, sub denumirea de Scoala Nationala de Arhitectura, sectie a Scolii de Belle-Arte din Bucuresti, prin reforma invatamantului din 1897.

Ulterior, in 1904 a devenit institutie independenta sub numele de Scoala Superioara de Arhitectura. In 1931 Școala a fost redenumita Academia de Arhitectura. Invatamantul de arhitectura si-a capatat pentru prima oara o lege a sa proprie in 1932, lege care echivala Academia de Arhitectura in grad cu universitatea si ii pastra titulatura; noua lege reglementa totodata si dreptul purtarii titlului si al exercitarii profesiei de arhitect in Romania. In 1938 Academia de Arhitectura a fost inglobata cu o titulatura noua - Facultatea de Arhitectura - in structura Politehnicii din Bucuresti. Pe langa aceasta, intre 1943 si 1948, a functionat o sectie de specializare in Urbanism. Desprinsa din cadrul Politehnicii in 1948, Facultatea de Arhitectura a devenit institutie independenta de invatamant superior, cu titulatura “Institutul de Arhitectura”. Dupa o scurta perioada, in 1949 Institutul a fost incorporat cu numele de Facultatea de Arhitectura in Institutul de Constructii, nou infiintat.

In 1952 Facultatea a redevenit independenta, sub denumirea de Institutul de Arhitectura. Prin Decretul nr. 147/1953 Institutului i s-a conferit numele lui Ion Mincu. Sub aceasta titulatura institutia a functionat pana in anul 2000 cand, in urma hotararii Senatului universitar, denumirea a fost modificata in Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, care este si in prezent titulatura oficiala. Modificarea denumirii a fost impusa de schimbarile generate de necesitatea diversificarii ofertei educationale. Actuala Facultate de Arhitectura este continuatoarea vechii Scoli de Arhitectura, iar dupa 1990 au fost infiintate doua noi facultati: 1997 - Facultatea de Urbanism, 2003 - Facultatea de Arhitectura de Interior.

COOPERARE INTERNAȚIONALA, MOBILITATE SI INVITATI STRAINI:

UAUIM are contracte de cooperare bilaterale sau prin programul Erasmus cu peste 80 de școli de arhitectura din Europa, Asia, America Latina si Statele Unite ale Americii, contracte care faciliteaza mobilitațile studenților și ale cadrelor didactice.

UAUIM este membra a: AEEA/EAAE (Asociația Europeana a Școlilor de Arhitectura), EUA (Asociația Europeana a Universitaților), IAU (Asociația Internaționala a Universitaților), AESOP (Asociația Școlilor de Urbanism din Europa), ELIA (Liga europeana a Școlilor de Arta), ACESA (Alianța Școlilor de Arhitectura Central-Europene), ELASA (Asociația Europeana a studenților la peisagistica), UNISCAPE (Reteaua Universitatilor Europene pentru Implementarea Conventiei Europene a Peisajului de la Florenta, 2000), IAESTE (Asociatia Internationala pentru Schimburi de Practica pentru Domeniile Tehnice).

Locații

Bucureşti

Address
Strada Academiei 18-20
010014 Bucureşti, Bucureşti, România