Université de Pau et des Pays de l'Adour

Introducere

Citește Descrierea Oficială

O universitate multidisciplinară

Universitatea din Pau și Pays de l'Adour (UPPA) este o universitate multidisciplinară care acoperă trei domenii principale de studiu:

 • Drept, economie, afaceri, management
 • Stiinta si Tehnologie
 • literatură, limbi, arte, științe sociale și umaniste și sport

UPPA oferă studenților săi educație inițială sau continuă, programe de lucru / studiu sau ucenici, pentru a obține diplome de licență, master și profesionale și doctorate prin cele 5 UFR-uri (unități de predare și cercetare) și două școli de doctorat.

Universitatea include, de asemenea, două IUT-uri (Institutul Universitar de Tehnologie), una IAE (Școala Universitară de Management), două școli de inginerie (ENSGTI, care acoperă inginerie tehnologică industrială și ISA BTP care acoperă construcții), un departament de educație continuă și un centru de formare a uceniciei.

Un mediu de lucru ideal

Una dintre caracteristicile UPPA este amplasarea sa în apropierea graniței spaniole, între munți și ocean, pe 5 campusuri la scară foarte umană: Anglet, Bayonne, Pau, Mont-de-Marsan și Tarbes.

Fiecare campus oferă studenților mijloace de comunicare moderne și eficiente, o bibliotecă universitară, activități sportive, un program cultural și o serie de asociații de studenți.

Echipele de instruire de la UPPA pregătesc cei 11.500 de studenți pentru a-și finaliza cursul, dar aceștia sunt, de asemenea, atenți la nevoile studenților și sunt întotdeauna disponibili și angajați în procesul nostru de calitate.

Orientarea în carieră și sfaturile profesionale sunt, de asemenea, în centrul fiecărui program de studiu: proiect profesional al studenților, întâlniri cu foști studenți, târguri de locuri de muncă, ajutor în găsirea stagiilor și locuri de muncă.

Pentru cel de-al doilea an de funcționare, Ministerul a clasat UPPA pe locul 12 la nivel național (din 80 de universități) pentru sprijinul studenților și succesul în cursurile de licență, iar al 18-lea pentru maeștrii lor.

Cercetare științifică la nivel internațional

Cu 24 de unități de cercetare asociate cu organisme de cercetare precum CNRS, INRA și INRIA, cercetările la UPPA acoperă:

 • 5 teme strategice:
  • Mediul și materialele
  • Geo-resurse
  • Medii acvatice și resurse
  • Justiție și teritorii
  • Zone, granițe și amestec
 • și o temă transversală și multidisciplinară: tranzițiile de energie, de mediu și sociale.
 • Institut Carnot ISIFoR (Institutul pentru inginerie durabilă a resurselor fosile).
 • Equipex MARSSEquipex MARSS (centru de spectrometrie de masă pentru reactivitatea și științele speciei).
 • Equipex în rețeaua de programe XYLOFORESTXyloforest (dezvoltarea sectorului lemnului).
 • Labex în rețeaua STORE-EX (stocare electrochimică a energiei).
 • LabCom, laborator comun cu URGO.

O universitate ferm înrădăcinată în regiunea sa

De la înființarea sa în 1970, UPPA a format relații cu partenerii locali instituționali și industriali, făcându-l un jucător important în dezvoltarea economică a sudului Aquitaine.

A creat legături foarte puternice cu antreprenorii majori, cum ar fi Total, Turboméca, Arkema, Toyal, Messier-Dowty și sprijină IMM-urile / SMI prin intermediul a 100 de acorduri de colaborare.

UPPA este, de asemenea, sprijinit de autoritățile locale și face parte din ComuEA, Comunitatea Universităților și unităților de învățământ superior din Aquitania. Este, de asemenea, membru al SATT Aquitaine (Aquitaine Sciences Transfer)

O universitate deschisă lumii

Datorită situației sale geografice, UPPA este deosebit de bine plasată pentru a dezvolta cooperarea transfrontalieră originală cu Spania, creând:

 • Proiectul PYREN: IDEFI (Inițiativa pentru excelență în formarea inovatoare), finanțat de "investiția pentru viitor" de la guvern,
 • bursele specifice,
 • stagii în companii,
 • 10 grade duble și supravegherea tezei comune (34 în 2015).

UPPA găzduiește 1700 de studenți internaționali și oferă studenților săi posibilitatea de a mobiliza mobilitatea prin numeroasele sale parteneriate:

 • 51 de țări partenere din întreaga lume,
 • 80 acorduri de cooperare interuniversitară,
 • 179 universități partenere Erasmus.

Energie și Mediu, cuvinte-cheie pentru proiectul I-SITE condus de UPPA

În cadrul programului „Investiții viitoare” lansat de guvern, UPPA a depus o propunere pentru proiectul I-SITE (Inițiative - Știință - Inovație - Teritoriile - Economie) cu proiectul E2S - Energy Environment Solutions. Preselecționat în iunie 2016, proiectul se bazează pe un consorțiu cu INRA și lnria legată de puternicul R privat și public din regiune

Consorțiul va derula acest proiect pe tema tranziției energetice și de mediu , în sinergie cu companiile (Total, Arkema, TIGF și Safran Helicopter Engines) și cu partenerii academici (CEA, CNRS, Universitatea din Țara Bascilor și Universitatea din Saragossa). E2S este , de asemenea , susținută de guvernele locale: Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes regiune, Pyrénées-Atlantiques și Landes départements, Pau d'Béarn Pyrénées Agglomération Communauté, Aglomerarea Mont-de-Marsan, iar Lacq-Orthez și bască Communautés de communes .

Echipele E2S vor întâmpina provocări legate de tranziția energetică, resursele geografice, habitatele acvatice și efectele asupra mediului ale schimbărilor naturale și antropice, în conformitate cu evoluțiile de cercetare și inovare ale principalilor parteneri industriali. Obiectivul este de a descompune barierele științifice vizate (stocarea CO2, producerea de biogaz, bateriile noi, dezvoltarea unui avion complet electric etc.).

Specialiștii în științe, științe umaniste, sociologie și drept vor crește astfel atractivitatea internațională a UPPA în domenii de vârf cu instituțiile de top din lume (Stanford, Berkeley, MIT etc.), în special prin catedre comune; o politică de calitate încă mai înaltă, cursuri postuniversitare predate în engleză în domeniul E2S.

Proiectul implică, de asemenea, schimbări în guvernanța și organizarea universității, care se vor îndrepta către o structură bazată pe trei facultăți majore, fiecare incluzând predarea, cercetarea și inovarea. Se va face un efort deosebit în ceea ce privește resursele umane pentru creșterea numărului de cercetători academici în teme E2S. Parteneriatele industriale locale vor completa punctele forte ale consorțiului, oferind un efect semnificativ pentru cercetare și inovare în aceste domenii.

Locații

Anglet

Address
Allée du Parc Montaury
64600 ANGLET

64600 Anglet, Nouvelle-Aquitaine, Franţa
Număr de telefon
00 33 5 59 40 70 00

Bayonne

Address
8 allées des platanes
64100 BAYONNE Cedex

Bayonne, Nouvelle-Aquitaine, Franţa

Mont-de-Marsan

Address
371, rue du Ruisseau - BP 201
40004 MONT-DE-MARSAN

40000 Mont-de-Marsan, Nouvelle-Aquitaine, Franţa

Pau

Address
Université de Pau et des Pays de l'Adour
Avenue de l'Université
BP 576
64012 PAU cedex

64000 Pau, Nouvelle-Aquitaine, Franţa

Tarbes

Address
11 Rue Morane-Saulnier, 65000 Tarbes, France
Tarbes, Occitanie, Franţa