Mamaself+

Introducere

Citește Descrierea Oficială

Un consorțiu de șase universități

Consorțiul Mamaself include 6 universități europene primare în domeniul științelor materialelor, fizicii ingineriei și chimiei:

 • Universitatea din Rennes 1, Franța,
 • Universitatea din Montpellier, Franța,
 • Technische Universität din München (TUM), Germania,
 • Universitatea Ludwig Maximilian din München (LMU), Germania,
 • Universitatea din Torino, Italia,
 • Universitatea Adam Mickiewicz, Polonia.

Partenerii au o experiență vastă în domeniul științei materialelor și o colaborare îndelungată cu facilitățile de mare amploare. Acestea sunt situate în orașe europene bogate din punct de vedere cultural și istoric. Prin integrarea deplină a predării și cercetării, universitățile consorțiului au reușit să reunească diferite specializări într-un program unic de curs.

Universitatea din Rennes 1

Universitatea din Rennes1, a cărei origine datează de la vârsta de mijloc, a fost înființată sub un nou statut în 1969 ca universitate de stat. Universitatea din Rennes 1 se află în Franța, (Bretania), la extremitatea vestică a Europei continentale.

Un campus științific într-o universitate multidisciplinară

MAMASELF, master european în știința materialelor

Universitatea Rennes 1 este o universitate puternic multidisciplinară formată din patru domenii științifice principale:

 • Matematică și TIC (Științe informatice și de comunicare
 • Științele vieții și sănătății,
 • Științele materialelor,
 • Științe Umane și Științe Sociale

Universitatea întâmpină în prezent aproximativ 30.000 de studenți (inclusiv aproximativ 4.500 de studenți internaționali), plus peste 2.000 în învățământ continuu, toate înconjurate de 1.600 de profesori și cercetători cu normă întreagă și aproximativ 950 de personal administrativ și tehnic.

Universitatea Rennes1 este la doar o oră și jumătate distanță de Paris și o oră de site-uri prestigioase precum Mont Saint-Michel sau Saint-Malo. Bazându-ne pe activele noastre și ne-am angajat să participăm la inovația și cunoștințele secolului XXI, una dintre prioritățile noastre principale este crearea unei universități internaționale vibrante.

Universitatea de Științe din Rennes cuprinde toate domeniile științifice și tehnologice majore.

Campusul științific, campusul verde Beaulieu unde se desfășoară cursul Mamaself, este situat în oraș.

Internaţional

Universitatea din Rennes 1 are o politică dinamică de relații internaționale. Dezvoltarea continuă a cursurilor internaționale și colaborări științifice ne-a permis să obținem rezultate deosebite.

La nivel didactic, oferim grade predate exclusiv în engleză: master, diplome duble cu parteneri internaționali și sesiuni de formare în afara campusului.

Colaborările noastre științifice includ 17 laboratoare internaționale asociate (LIAs) și grupuri internaționale de cercetare (GDRI) în colaborare cu Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) sau Institutul Național de Cercetări Medicale și Medicale (INSERM).

Numeroși studenți, lectori și cercetători veniți și ieșiți din întreaga lume, pe lângă angajamentul nostru de a crește mobilitatea pentru personalul nedidactic, caracterizează rețeaua globală a Universității de Rennes 1. UR1 este implicată în 180 de contracte bilaterale ale programului Erasmus .

Politica de Universite de Rennes 1 este de a realiza t cercetarea fundamentală și disciplinară excellen relevanță științifică și tehnologică prin promovarea apariției unor proiecte extrem de inovatoare și riscante și oferind facilități moderne și încurajarea transdisciplinare adresa researchto probleme majore ale societății actuale și viitoare.

Cercetare la Universitatea Rennes1

Universitatea Rennes 1 este un centru important pentru cercetarea multidisciplinară, renumit atât la nivel național, cât și internațional și parte a comunității științifice internaționale.

Cercetările efectuate la Universitatea de Rennes 1 sunt renumite atât la nivel național, cât și internațional, într-o varietate de domenii. Pentru a numi câteva, departamentele sale de Matematică și Chimie se numără printre primele 150 și, respectiv, 200 în clasamentul Shanghai, în timp ce științele Pământului apar în clasamentul 200 în QS.

Aproape toate cele 1600 de facultăți și oameni de știință, împreună cu cca. 1100 doctoranzi, sunt adunați în 32 de unități de cercetare / laboratoare co-etichetate de organisme de cercetare naționale de prestigiu.

Universitatea din Montpellier

Istorie

Institutul de Chimie, creat în 1879, a devenit Ecole Nationale Supérieure de Chimie din Montpellier în 1941. Montpellier avea deja un colegiu medical cu mult timp înființat și o școală de farmacie, dar și o societate regală de științe respectată, creată în 1706. În 1810 , o Facultatea de Științe a început cu șapte scaune inițial: matematică, astronomie, fizică, chimie, zoologie, botanică și mineralogie.

În 1964, facultatea a părăsit centrul orașului Montpellier pentru a se stabili într-un campus de 30 de hectare, la nord de oraș, pe care au fost construite 146 000 de metri pătrați de clădiri de predare și cercetare.

Universitatea Montpellier (numită Université des Sciences

Institutul Charles Gerhardt Montpellier

Institutul de Chimie Moléculaire et des Matériaux, Institutul Charles Gerhardt Montpellier (ICGM) a fost fondat la 1 ianuarie 2007. Ca actor important al polului chimiei (Pôle Chimie Balard) pe site-ul Montpellier. Ambiția ICGM este de a prezenta un centru de excelență în cercetare, educație și transfer tehnologic în domeniile chimiei moleculare și materialelor.

Institutul pune bazele expertizei chimistilor, fizicienilor si farmacistilor din opt echipe, renumite in domeniul sintezei moleculare, macromoleculare si anorganice, chimiei solide, stiintei materialelor, teoriei si modelarii, catalizei, generarii si depozitarii energiei electrice, electronicii si sănătate.

Internaţional

Universitatea din Montpellier salută 2332 de studenți internaționali care vin din întreaga lume și în special din Europa și țările mediteraneene. Mai mult, Universitatea din Montpellier apare în clasamentul de prestigiu Shangaï și se află printre cele mai bune zece universități franceze.

Universitatea din Montpellier este puternic implicată într-o varietate de proiecte internaționale în diferite cadre. UM2 are, de asemenea, o experiență uriașă în programul Erasmus. Aceasta implică o infrastructură de operare pentru serviciile de bun venit oferite studenților străini. UM2 a pus dezvoltarea programelor Erasmus Mundus și a programelor conexe ca fiind una dintre cele mai înalte priorități ale universității.

Technische Universität München (TUM)

Technische Universität München a văzut pentru prima dată lumina zilei în 1868 sub forma "Politehnicii Regale" independente. După cum a declarat primul său rector, Carl Max von Bauernfeind, în inaugurarea sa, instituția a fost fondată pentru a "aduce scânteile vitalizante ale științei în tehnologie". Încă de la înființare, Technische Universität München și-a câștigat o reputație internațională în multe domenii: putem spune cu mândrie că un număr de câștigători ai premiului Nobel provin de la universitatea noastră.

Technische Universität München deține o poziție unică în Europa în ceea ce privește alegerea domeniilor pe care le oferă. Cursurile acoperă toate domeniile științelor naturale și inginerești, împreună cu medicina și științele vieții.

Programele de predare ale Universității Tehnice din München includ 26 de cursuri care au condus la obținerea diplomelor de diplomă germană și au fost recent introduse 45 de cursuri de licență și de masterat.

Ludwig Maximilians Universität (LMU)

Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) Munchen se bucură de o tradiție veche de secole și astăzi este una dintre cele mai renumite și mai puternice universități de cercetare din Germania.

Oamenii vin la LMU Munich pentru a-și căuta diversitatea academică unică. Cele 18 facultăți ale sale oferă aproximativ 700 de profesori și 3.000 de cadre didactice academice pentru cercetare și predare. Acestea oferă o gamă largă și bine rotunjită de oportunități de învățare care acoperă toate domeniile, fie că sunt umaniste și studii culturale, drept, economie și sociologie, sau medicină și științe.

Statisticile noastre de cercetare vorbesc de la sine: LMU Munich face parte din 24 de centre de cercetare colaborative finanțate de Fundația Germană de Cercetare (DFG) și este o universitate gazdă a 13 dintre ele. De asemenea, găzduiește 12 grupuri de formare în cercetare DFG și trei programe internaționale de doctorat, ca parte a rețelei Elite din Bavaria. Acesta atrage încă 120 de milioane de euro pe an în finanțarea externă și este implicat intens în inițiativele naționale și internaționale de finanțare. Toate acestea demonstrează de ce LMU München obține în mod regulat puncte de top în clasamentele naționale și internaționale.

Cu programe de grad în 150 de subiecți, în numeroase combinații, seria de cursuri pe care trebuie să le oferim este extrem de largă. Aproximativ 47.000 de studenți, dintre care 16% provin din străinătate, profită în prezent de aceste oportunități. Ei își văd studiile ca o investiție în viitor, o platformă de lansare pentru cariera lor ulterioară. Ne punem credinta in imaginatie, mintea deschisa si inteligenta creativa.

Universitatea din Torino

Cu un număr de 65.000 de studenți, 4.000 de profesori și 4.000 de studenți postuniversitari și post-doctorat, 120 de clădiri din diverse zone ale orașului Torino și la puncte cheie din regiunea Piemonte, Universitatea din Torino se poate pretinde că este un fel de oraș -a-oraș, promovarea culturii, generarea cercetării, inovarea, formarea și ocuparea forței de muncă. Cu șase sute de ani de tradiție în spatele ei și un bogat bogat al resurselor moderne, Universitatea din Torino și-a menținut misiunea chiar până în prezent și va continua să o facă în viitor.

Universitatea dispune de douăsprezece Școli care acoperă aproape fiecare domeniu al cunoașterii și trei dintre cele mai importante 11 centre de cercetare din țară.

Unele dintre diplomele oferite sunt unice în Italia, cum ar fi strategia militară, biotehnologii, restaurare (Venaria), afaceri, științe sportive. Școala de Politică și Administrație Publică, care promovează următoarea generație de manageri pentru oraș și regiune.

Universitatea din Torino, care a fost întotdeauna la avangarda de cercetare, se ramifică în sectoare mai noi, dar la fel de importante precum agricultura și știința alimentelor, politica socială, IT, artele spectacolului, științele comunicării și conservarea patrimoniului cultural. Universitatea este, de asemenea, dedicată promovării tradiției sale glorioase de cercetare în subiecte tradiționale precum istoria, filosofia, dreptul, economia și medicina.

Universitatea a fost un jucător-cheie în proiecte de prestigiu, cum ar fi "Orașul Sănătății și Științei". Este interesat de rețeaua de muzee din zonă, de la egiptene până la arta contemporană. El își desfășoară propriile producții media, radio, televiziune și film.

De asemenea, este activă la nivel internațional, având parteneriate cu India, China și cu o serie de țări emergente din Asia, America Latină, Europa de Est și Marea Mediterană și cu un număr de organizații internaționale active în regiune.

Universitatea Adam Mickiewicz

Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan este cea mai importantă instituție academică din Poznań și una dintre cele mai importante universități poloneze. În prezent, numărul studenților săi este de aproape 40 000 de studenți și 1 300 de doctoranzi. studenți. Misiunea Universității este de a promova cunoașterea prin cercetare și predare de înaltă calitate în parteneriat cu mediul de afaceri, serviciile publice și dezvoltarea responsabilității sociale.

Universitatea continuă să extindă și să actualizeze programele de cercetare și conținutul curriculei de studiu, accentul fiind pus pe natura lor interdisciplinară și internațională.

Universitatea are în prezent aproximativ 3.000 de cadre didactice, dintre care 370 de profesori titulari și peste 2200 de angajați neacademici. AMU cuprinde 15 facultăți, printre altele Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică și Facultatea de Matematică și Informatică.

Foarte importante pentru dezvoltarea cercetării științifice au două centre majore de cercetare: Centrul NanoBioMedical și Centrul pentru Tehnologii Avansate.

Parteneri asociați

Consorțiul Mamaself are relații strânse cu instituțiile partenere din Europa și din afara Europei. Elevii de la Mamaself pot să-și petreacă semestrul de teze de masterat (SEM 4) la una dintre instituțiile partenere ale consorțiului Mamaself. Având în vedere că toți partenerii aparțin grupurilor de vârf din întreaga lume în disciplina lor, aceasta este o șansă pentru studenții noștri să urmeze stagii în aceste laboratoare și să obțină un tematic excelent de cercetare și activități pentru teza lor de masterat.

 • Universitatea din Kyoto - Japonia
 • Institutul de Tehnologie din Tokyo - Japonia
 • Institutul Paul Scherrer - Elveția
 • Institutul Indian de Tehnologie Madras - India
 • Universitatea Cornell - SUA
 • Universitatea din Connecticut - SUA
 • Universitatea federală de sud - Rusia
 • Universitatea din Sao Paulo - Brazilia

Facilități pe scară largă

Consorțiul Mamaself este conectat puternic la facilitățile de mare amploare. Acest program va oferi studenților posibilitatea de a lucra cu și la facilități de scară mare în timpul cursului de master, și în acest fel dobândi competențe specifice căutate.

De ce facilități de mare amploare?

Radiografiile de radiație Synchrotron sunt instrumente de înaltă performanță care permit obținerea de cercetări pe mai multe și mai multe sarcini pe materiale de interes industrial și fundamental. Având în vedere importanța lor strategică, fiecare guvern UE alocă un buget global de peste 100 de milioane de euro pentru fiecare sursă de sincrotronă națională. Cererea industrială în domeniu este destul de extinsă, de la cea farmaceutică până la biotehnologii, de la chimie (petrochimie) la materiale (metale, aliaje, materiale plastice, polimeri, ceramică, pahare etc.), de la microelectronică până la aeronautică, surse.

Partenerii Mamaself se află la facilități de mare amploare

Consorțiul dispune de o varietate de proiecte de cercetare în ceea ce privește "facilitățile de mare amploare", precum și de parteneriatele industriale la nivel european.

Elevii de la Mamaself pot să-și petreacă semestrul de teze de masterat (SEM 4) la una din instituțiile partenere ale consorțiului Mamaself dacă aleg un subiect conex.

ILL Grenoble, Franța

Institutul Laue-Langevin este un centru internațional de cercetare la marginea liderului științei și tehnologiei neutronilor. Ca centru pilot pentru știința neutronilor, ILL oferă oamenilor de știință un flux foarte mare de neutroni care alimentează aproximativ 40 de instrumente de ultimă oră, care sunt în continuă dezvoltare și modernizare.

Ca institut de servicii, ILL pune la dispoziția oamenilor de știință facilitățile și expertiza. În fiecare an, aproximativ 1400 de cercetători din peste 40 de țări vizitează ILL. Mai mult de 800 de experimente selectate de un comitet științific de revizuire se efectuează anual. Cercetarea se concentrează în primul rând pe știința fundamentală într-o varietate de domenii: fizica materiei condensate, chimie, biologie, fizica nucleară și știința materialelor etc.

În timp ce unii lucrează la proiectarea motorului, combustibilii, materialele plastice și produsele de uz casnic, alții se uită la procesele biologice la nivel celular și molecular. Cu toate acestea, alții ar putea să elucideze fizica care ar putea contribui la dispozitivele electronice ale viitorului. ILL își poate adapta special grinzile neutronice pentru a cerceta procesele fundamentale care ajută la explicarea modului în care universul nostru a luat naștere, de ce arată cum o face astăzi și cum poate să susțină viața.

ILL colaborează îndeaproape și la diferite niveluri de confidențialitate cu R

Toți oamenii de știință de la ILL - chimisti, fizicieni, biologi, cristalografi, specialiști în magnetism și fizică nucleară - sunt de asemenea experți în cercetarea și tehnologia neutronilor, iar know-how-ul lor combinat este pus la dispoziția comunității științifice.

ILL oferă grinzi neutronice intense la 40 de instrumente științifice care acoperă numeroase domenii de cercetare în domeniul științei materialelor. Aproximativ 800 de experimente sunt efectuate în fiecare an de către aproximativ 1400 de cercetători în materie de fizică solidă, chimie, cristalografie, geologie, materie moale sau biologie.

ESRF Grenoble, Franța

Sistemul european de radiere prin sincrotron (ESRF), situat în Grenoble France, este una dintre cele mai intense surse de lumină cu raze X generate de sincrotron, la nivel mondial, concurente cu alte surse de sincrotron din a treia generație din SUA (APS) și Japonia (Spring-8) . Finanțat de 13 state membre și 8 asociați științifici, ESRF permite unui număr de aproximativ 6500 de vizitatori științifici pe an să acceseze 43 de linii de fascicul, specializate în unul dintre următoarele domenii: știința materiei condensate, știința materialelor aplicate, ingineria, chimia, științe, biologie structurală, medicină, pământ și știință, mediu, patrimoniu cultural, metode și instrumente.

Pentru investigațiile științelor materialelor, tehnicile de preferință, cum ar fi difracția, spectroscopia sau imagistica, ajung la o rezoluție și performanță extrem de ridicate, datorită strălucirii foarte mari și a convergenței scăzute a fasciculului de lumină sincrotronică. Acest lucru permite analize extrem de micro-concentrate sau experimente ultra-rapide în timp, până la o rezoluție de câteva picosecunde.

LLB Saclay, Franța

Laboratorul Leon Brillouin (LLB) este un laborator național francez finanțat de Centrul Național de Recherche Scientifique (CNRS) și de Commissariat à l'Energie Atomique (CEA). LLB promovează utilizarea dispersiei și spectroscopiei neutronice în știința fundamentală și aplicată. LLB dezvoltă și întreține spectrometre pe liniile de fascicul instalate pe Orphee, un reactor de 14MWh la Saclay, care furnizează fluxul de neutroni începând din 1980. LLB salută și asistă în fiecare an aproximativ 500 de vizitatori care vin pentru o perioadă scurtă de timp pentru a efectua experimente după selectarea propunerilor lor. LLB își dezvoltă de asemenea propriile subiecte de cercetare. Activitatea științifică este distribuită în principal între trei domenii în materie condensată: chimie fizică, aspecte structurale și tranziții de fază ale materialelor, magnetism și superconductivitate.

Synchrotron Soleil, Franța

Sursa de lumină sincrotronă SOLEIL este un sincrotron național francez din a treia generație care funcționează în Saclay de către CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) și CEA (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). SOLEIL a fost înlocuit cu sursa de lumină sirecronică LURE (Orsay) și a livrat primele fotoni în 2008. SOLEIL oferă cercetătorilor 32 de fascicule acoperind o gamă largă de metode spectroscopice de la infraroșu la raze X și metode structurale în X difracția și difuzia cu raze. Principalele domenii de cercetare sunt fizica, chimia, științele materialelor, științele vieții (în special în cristalografia macromoleculelor biologice), științele pământului și științele atmosferice.

PSI Villigen, Elveția

Institutul Paul Scherrer (PSI) este un institut de cercetare multidisciplinar care aparține Institutului Federal Elvețian al Tehnologiei, acoperind și ETH Zurich și EPFL. A fost înființată în 1988. PSI este un centru multidisciplinar de cercetare pentru științele naturii și tehnologie. În colaborarea națională și internațională cu universitățile, alte institute de cercetare și industrie, PSI activează în domeniul fizicii solide, al științelor materialelor, al fizicii particulelor elementare, al științelor vieții, al cercetării în domeniul energiei nucleare și nenucleare și al ecologiei legate de energie.

PSI este un laborator de utilizare a utilizatorilor, care oferă acces la facilitățile sale unor cercetători afiliați la numeroase instituții diferite și care execută mai multe acceleratoare de particule. Cyclotronul de 590 MeV, cu pre-acceleratorul de 72 MeV, este unul dintre ele. Începând cu anul 2011, acesta oferă un fascicul de protoni de până la 2,2 mA, care este recordul mondial pentru astfel de ciclotroni de protoni. Aceasta conduce complexul de neutroni de spalare complex. Sursa de lumină elvețiană (SLS), construită în 2001, este o sursă de lumină sincrotronică cu un inel de stocare electronică de 2.4 GeV. Este una dintre cele mai bune din lume în ceea ce privește strălucirea și stabilitatea fasciculului de electroni. Un laser electronic cu raze X numit SwissFEL este în prezent în construcție și este programat să înceapă să funcționeze în 2016.

Domenii de cercetare:

 • Soliditatea fizică și științele materialelor
 • Fizica particulelor fizice
 • Științe ale vieții și medicină
 • Energia nucleară și securitatea nucleară
 • Energie non-nucleară
 • Ecologia legată de energie
FRM II München, Germania

Sursa neutronică de cercetare Heinz Maier-Leibnitz (FRM II) este un institut central științific al Universității Tehnice din München (TUM), găzduit la sediul Centrului de Cercetare din Garching. FRM II a intrat în operarea utilizatorilor în 2005 și oferă neutroni pentru știință, industrie și medicină.

Sursa este pusă la dispoziția industriei pentru aproximativ 30% din timpul de utilizare a fasciculului. Aceasta include atât cercetarea legată de industrie, finanțată din fonduri publice și cercetare contractată, finanțată de industrie, de exemplu dopajul de siliciu pentru industria semiconductorilor, producția de radioizotopi pentru medicina nucleară și industrie, analiza elementară și terapia tumorală.

Scopul principal al funcționării reactorului este acela de a asigura un flux de neutroni înalți. Nu este folosit pentru a genera energie electrică. Cu 20 de megawați de energie termică, FRM II produce doar aproximativ 0,6% din energia termică produsă de o centrală nucleară convențională pentru a genera electricitate. Ea are cel mai bun raport termic la nivel mondial de performanță la fluxul de neutroni și este, prin urmare, una dintre cele mai eficiente și moderne surse de neutroni din lume.

ELETTRA

Elettra - Sincrotrone Trieste (în Italia) este un centru multidisciplinar de cercetare internațional, parte a Area Science Park, un laborator național de cercetare care are ca scop conjugarea excelenței în cercetarea științifică cu transferul tehnologic de know-how.

Elettra este specializată în generarea de radiații electromagnetice cu laser de sincrotron și de electroni de înaltă calitate și de aplicare a acesteia în știința materialelor. Produce lumină variind de la ultraviolete la raze X. Luminozitatea spectrală disponibilă pe majoritatea fasciculelor este de până la 1019 fotoni / s / mm2 / mrad2 / 0.1% și luminozitatea de vârf a surselor FEL este de așteptat să crească până la 1030 fotoni / s / mm2 / mrad2 / 0.1%.

Elettra poate oferi cercetătorilor 28 de fascicule care acoperă o gamă largă de spectroscopii în diferite domenii ale cercetării științifice: de la chimie la fizică, de la științele materialelor la materii moi și biologie.

Mai multe tehnici experimentale sunt utilizate în aceste fascicule: Emisia de fotoelectroni, Imagistică, Scattering și difracție, Absorbție / Emisie / Reflecție, Litografie.

Datorită poziției sale geografice strategice, Elettra atrage numeroși cercetători științifici din centrul și estul Europei, ca parte a rețelei principale de știință și tehnologie a Inițiativei Europei Centrale (CEI).

Locații

Rennes

Address
University of Rennes 1, Rue du Thabor
35000 Rennes, Bretania, Franţa

Allée des Républicains Espagnols

Address
University of Montpellier, Boulevard Henri IV,5
34090 Allée des Républicains Espagnols, Occitanie, Franţa

Munchen

Address
Technische Universität München, Arcisstraße,21
80333 Munchen, Bavaria, Germania

Munchen

Address
Ludwig Maximilians Universität, Geschwister-Scholl-Platz,1
80539 Munchen, Bavaria, Germania

Torino

Address
University of Torino, Via Giuseppe Verdi,8
10124 Torino, Piemont, Italia

81

Address
Adam Mickiewicz University, Wieniawskiego,1
61-712 81, Voievodatul Polonia Mare, Polonia