Universități în

Informații detaliate despre diferite locații de studiu

Faceți click pe linkurile de mai jos pentru a citi despre studiul în diferite țări. Noi vă vom oferi informații generale despre țări și vă vom spune mai multe despre sistemele locale de învățământ superior, taxele de școlarizare, forma anului academic, posibilitățile de studiu pentru studenții internaționali și multe altele. Veți găsi și câteva sfaturi utile și informații practice legate de asigurări de sănătate, vize de student și costurile de trai.

Posibilităţi de învăţământ superior din întreaga lume

Studiile postuniversitare, fie ele masterate, MBA sau cursuri scurte, devin tot mai populare în economia noatră moderă caracterizată de specializare și de globalizare. De fapt, dezvoltarea programelor postuniversitare, a diplomelor și certificatelor din unele țări este acum mai mare decât cea a programelor universitare. Programele de masterat, doctoratele și cursurile disponibile în aproape orice disciplină academică imaginabilă și cu mii de universități din întreaga lume din care să alegeți, oricine urmează studii postuniversitare va putea găsi o școală și un program care se potrivesc perfect nevoilor personale.

Există multe tipuri diferite de universități și alte instituții de învățământ superior în întreaga lume. Deși detaliile variază în funcție de țară, majoritatea se încadrează în una din mai multe categorii, precum:

 • Universități generale care se concentrează atât pe cercetare, cât și pe cursuri și oferă o varietate mare de discipline academice;
 • Școli de afaceri care se concentrează pe programe MBA sau pe alte programe postuniversitare legate de afaceri;
 • Instituții tehnice care se concentrează pe discipline academice legate de științe, tehnologie, inginerie și matematică;
 • Instituții de artă care se concentrează pe discipline precum sculptura, pictura, teatrul și dansul;
 • Instituții de învățământ care se concentrează pe programe pentru profesioniști care predau la nivel de învățământ primar și secundar.

Studenții care se înscriu la un program de masterat la o universitate orientată către cercetare vor trebui de obicei să efectueze un proiect de cercetare sau să scrie o teză, pe lângă cursuri. Programele de masterat predate la alte instituții pot de asemenea să solicite un astfel de proiect, dar în general ele tind să se concentreze mai mult pe cursuri și pe experiența practică. Aproape toate programele de Doctorat necesită o cercetare originală sau o disertație.

Viitorii studenți pot lua în considerare și studiul în străinătate, mai ales dacă sunt interesați de o disciplină academică foarte specializată precum studii de afaceri internaționale din Orientul Mijlociu. Tot mai mulți studenți aleg să urmeze programe de studiu în străinătate pentru toate nivelurile de învățământ terțiar (colegii sau studii la nivel universitar). Potrivit Institutului de Statistică (UIS) al UNESCO, numărul studenților care studiază în străinătate de apropie de 4 milioane pe an, aproape dublul celor 2 milioane care studiau peste granițe în 2000. Studenții din Asia de Est și Pacific alcătuiesc 28% din acest total, în timp ce studenții din America de Nord și Europa reprezintă aproximativ 15%. Țările care trimit cei mai mulți studenți în străinătate sunt China, India și Republica Coreea. Aproximativ 6% din studenții din Asia Centrală și cam 5% din studenții din Africa sub-sahariană învață peste granițe, făcând studenții din aceste regiuni ca fiind cei mai mobili din lume. Destinațiile actuale de top pentru studenții internaționali sunt Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Franța, Germania și Japonia.

Mulți studenți sunt înscriși și la programe de studiu la nivel postuniversitar care sunt online sau la distanță și sunt predate în țări diferite față de cele de reședință a studenților. Acești studenți nu sunt incluși în numerele UIS, așa că numărul total al studenților internaționali este ceva mai mare, probabil de peste 4 milioane.

Studenții pot dori să studieze în străinătate pentru o varietate de motive, inclusiv:

 • Posibilitatea de a selecta din programe mondiale de top pentru o anumită disciplină academică. În plus, unele discipline academice sunt disponibile numai în câteva țări, iar cele mai bune programe sunt disponibile doar în anumite regiuni. De exemplu, cei interesați de studii budiste vor găsi cele mai bune programe în Thailanda.
 • Studiul într-o cultură diferită. Studenții care urmează programe de masterat, doctorat sau cursuri în studii regionale ar trebui să ia în considerare un program predat în acea regiune pentru a obține o imersiune culturală completă. În plus, studenții care își planifică o carieră în afaceri internaționale vor obține o experiență neprețuită din traiul într-o altă cultură.
 • Dezvoltarea abilităților lingvistice dacă programul este predat într--o limbă diferită față de limba nativă a studentului. În plus, deși multe programe internaționale de masterat sau de Doctorat sunt acum predate în engleză chiar și în țările unde engleza nu este limbă aternă, studenții pot avea oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile lingvistice prin studii suplimentare sau prin asimilarea cu populația locală.

Studenții care doresc să urmeze un studiu postuniversitar ar trebui să ia în considerare următorii factori înainte de a alege studiul la o universitate în țara lor sau în străinătate:

 • Costul programului, inclusiv costurile de trai. Unele țări oferă școlarizare ieftină sau chiar gratuită, dar costurile mare de trai pot compensa aceste economii. Totuși, multe țări și universități individuale oferă burse sau alte tipuri de ajutor financiar, iar unele din ele sunt țintite către studenții internaționali. Țările variază de asemenea mult în ceea ce privește cât de mult li se permite studenților internaționali să lucreze, iar unele țări nu le permit deloc studenților internaționali să muncească. Costurile de asigurare de sănătate, de asemenea, variază foarte mult de la o țară la alta.
 • Calitatea educației dobândite, în raport cu cheltuielile și factorii necorporali de a studia în străinătate, cum ar fi imersiunea culturală și competențele lingvistice. Deși toate programele acreditate de masterat întâlnesc un nivel înal de standarde, metodele de predare variază mult între școli, programe și culturi. În plus, unii studenți consideră că învață mai greu atunci când studiază într-o limbă diferită de cea nativă.
 • Competențele lingvistice necesare. Studenții care nu sunt competenți în limba de predare a unui anumit curs vor trebui să petreacă aproximativ un an în plus pentru a obține această competență. Uneori studenții pot obține această competență prin studiul în țara lor natală, dar în alte cazuri ei trebuie să petreacă timp suplimentar în străinătate.
 • Tipul de studii oferit, precum cel part time sau full time, online și la distanță. Majoritatea țărilor le cer studenților internaționali care locuiesc în țară o viză de student pentru a studia cu normă întreagă. Totuși, studenții care deja locuiesc într-o altă țară și au permis de muncă pot urma studii cu jumătate de normă. În plus, programele online și cele la distanță oferă o mare flexibilitate.
 • Impactul asupra membrilor familiei, pentru studenți cu familii. Membrii de familie pot avea de asemenea nevoie de competențe lingvistice, iar în unele țări nu li se permite soților să lucreze, deși studentul poate munci.

Aruncă o privire la universitățile din întreaga lume. Dacă deja știi ce cauți, poți da click direct pe țară sau pe programe specifice. Sau poți căuta și citi mai multe despre programele captivante disponibile în întreaga lume.

Citeste mai mult Citește mai puţin