
MSc in
Master în sisteme de calitate a alimentelor și managementul gastronomiei
University of Parma

Informatie cheie
Locația campusului
Parma, Italia
Limbi Străine
Italiană
Formatul de studiu
Amestecat, În campus
Durata
2 years
Ritm
La zi, Part time
Taxe de școlarizare
Contactează şcoala
Termen limită de aplicare
Contactează şcoala
Cea mai devreme dată de începere
Contactează şcoala
* Taxele de școlarizare variază pe baza unui sistem proporțional de taxe de școlarizare: https://en.unipr.it/studying/tuition-fees-and-scholarships-2020-2021
Introducere
Masterul în Managementul Sistemelor Alimentare de Calitate și Gastronomie (Calitatea Alimentelor) face parte dintr-un proces de îmbunătățire a industriei agroalimentare italiene care recunoaște Parma ca fiind unul dintre cele mai importante clustere industriale din Italia, cunoscut sub numele de „Valea alimentară italiană” ”. În Valea Alimentelor a fost creat un set de cunoștințe unice pe scena agroalimentară națională, combinate cu atenția corespunzătoare a studenților care văd această realitate industrială ca o priză profesională concretă.
Gestionarea producției alimentare, în contextul competitiv internațional actual, necesită o nouă generație de specialiști echipați cu abilități de management și comunicare adecvate unui nou cadru economic și social în Italia și în străinătate în sectorul agroalimentar. Deși Italia este un importator de mărfuri, este, de asemenea, un exportator de produse alimentare procesate de calitate care reflectă cultura gastronomică italiană. Lumea afacerilor agroalimentare italiene necesită personalități care, pe lângă gestionarea producției, sunt capabile să proiecteze și să gestioneze calitatea alimentelor, precum și să interpreteze nevoile consumatorilor comunicându-le plusul calitativ al gastronomiei italiene.
Curriculum
Programul
Masterul în „Calitatea Alimentelor” își propune să ofere un curs de formare specific și inovator. Profilul profesional se referă la managementul, administrarea, planificarea și controlul firmelor alimentare, oferind o dezvoltare profesională care îmbină profilul economico-managerial cu cel al științei și culturii gastronomiei. Competențele furnizate iau în considerare subiecte precum managementul de mediu, social, economic și tehnic al lanțurilor de aprovizionare, cu accent pe calitatea produselor și a serviciilor alimentare. Această figură profesională va acoperi roluri de asistență în cadrul companiilor și organismelor de referință pentru sectorul agroalimentar cu funcții diversificate în funcție de caracteristicile companiei și tipul de produs. Conceptul de calitate care se dorește a fi dezvoltat în Master este multidimensional. Se pleacă de la ideea că calitatea produselor derivă din calitatea acțiunii de guvernare a companiilor și a lanțurilor de aprovizionare agroalimentară în aspectele economice, sociale, manageriale și de marketing, comunicative și tehnologice, fără a neglija aspectele legate de impactul asupra mediului, inovațiile și relațiile cu consumatorii.
Masterul în Calitatea Alimentelor este promovat de Departamentul de Științe Economice și Afaceri în colaborare cu Departamentul de Științe Alimentare și Drogurilor al Universității de Studii din Parma; este un proiect multidisciplinar care a luat naștere ca o platformă colaborativă de promovare a dialogului între cultura economico-managerială cu disciplinele legate de științele sociale ale gastronomiei.
Masterul în Calitatea Alimentelor își propune să formeze profesioniști cu abilități interdisciplinare care combină cunoștințele teoretice și empirice ale naturii manageriale a sistemului agroalimentar, cu abilitățile tehnologice și gastronomice legate de punerea în valoare a alimentelor într-o strânsă logică a durabilității mediului. Masterul este conceput pentru studenții care provin de la Licențe în Economie și Management și de la Științe Agricole sau Științe Alimentare. Cursul de formare se concentrează pe subiecte din diferite domenii, care includ:
- disciplinele de economie, management și natura sociologică: să înțeleagă și să fie capabil să aplice teoriile economice și formele de management ale companiilor agroalimentare în achizițiile, producția, procesarea, comercializarea și promovarea sistemelor de producție alimentară și de mediu.
- disciplinele de natură statistică: să înțeleagă atât datele necesare managementului companiilor, cât și managementului calității și siguranței alimentelor.
- discipline juridice: să înțeleagă reglementările naționale, europene și internaționale în domeniul producției și comercializării alimentelor, precum și al protecției consumatorilor.
- disciplinele istorice pentru a înțelege implicațiile culturale legate de producția, comercializarea și consumul alimentelor.
- discipline tehnologice: să garanteze siguranța alimentară, dar mai ales să înțeleagă și să garanteze calitatea alimentelor, inclusiv în ceea ce privește nevoile nutriționale ale consumatorilor.
Masterul în calitatea alimentelor răspunde nevoii de a forma o figură profesională modernă, care să adauge abilitățile bio-economistului la cele ale bio-gastronomistului, capabilă să satisfacă cerințele puternice de competențe interdisciplinare plasate celor care operează în context. managementului companiilor alimentare, sectoarelor gastronomice și dezvoltării socio-economice a zonelor cu o puternică vocație alimentară, în conformitate cu strategia europeană pentru dezvoltare durabilă prezentată în Comunicarea Comisiei către Parlamentul European intitulată „Inovare pentru creștere durabilă: a bioeconomie pentru Europa” – COM (2012) 60 final – și Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
Studenții pot absolvi alegând între două profiluri profesionale diferite:
- Econo-gastronomistul: profilul absolventului este economico-managerial integrat cu aptitudini gastronomice. Este un manager al calității agroalimentare, care știe să recunoască, să gestioneze, să salveze, să comunice, să promoveze și să sporească calitatea alimentelor de-a lungul lanțului valoric și în teritoriu.
- Gastroeconomistul Profilul absolventului este al unui gastronomic integrat cu abilități economico-manageriale care vizează promovarea și valorificarea socio-culturală a alimentelor de calitate. Este un expert în cultura alimentară capabil să o combine cu nevoile nutriționale cu atenție la costuri și mediu.
Nu în ultimul rând, studenții pot beneficia de o perioadă de stagii în companii alimentare italiene.
Mai multe informații AICI