Keystone logo
University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy

University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy

Introducere

University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy funcționează din 1702 și este una dintre cele mai vechi universități din Europa Centrală. Ne construim pe moștenirea istorică a Sileziei și pe moștenirea culturii austriece, prusace, cehe și poloneze, continuând și tradițiile universităților poloneze din Lviv și Vilnius.

Deținem titlul de Universitatea de Cercetare ca singura universitate din Silezia Inferioară și una din zece din Polonia. Aceasta înseamnă că în următorii ani, vom primi finanțare suplimentară pentru implementarea proiectului Universității din Wrocław, care a fost premiat în cadrul competiției „Inițiativa de excelență – Universitatea de cercetare”. Proiectul are în vedere multe beneficii pentru studenții actuali și viitori ai Universității noastre, inclusiv programe de burse și granturi, tutorat, reducerea dimensiunii grupelor de clasă și extinderea ofertei de programe în limba engleză, precum și introducerea unor studii suplimentare cu o singură diplomă destinate oameni deosebiti talentați și ambițioși.

Angajăm cei mai buni specialiști, inclusiv din centre academice străine. Operăm ca un oraș mic – comunitatea noastră academică se ridică la 30 de mii de oameni. La cele 10 facultăți ale noastre (Facultatea de Biotehnologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Administrație și Economie, Facultatea de Științe Sociale, Facultatea de Științe Istorice și Pedagogice, Facultatea de Științe Biologice, Facultatea de Științe Pământului și Mediului, Facultatea de Fizică și Astronomie, Facultatea de Matematică și Informatică) veți găsi o gamă largă de domenii diverse de studiu - de la științe umaniste, drept și științe sociale, la științe biologice, chimice și geografice, precum și matematică, științe informatice și științe.

Misiune și strategie

Toate activitățile Universității din Wrocław se bazează pe două valori fundamentale: adevărul și libertatea de exprimare. Caracterul european al unei instituții de învățământ superior deschise și tolerante este subliniat de situația sa geografică și culturală – la granița dintre Polonia, Republica Cehă și Germania.

Misiunea noastră este să efectuăm și să promovăm cercetarea de cea mai înaltă calitate. Menținem relații strânse cu Wrocław și Silezia Inferioară. De asemenea, suntem deschiși cooperării cu alte instituții de învățământ superior și cu afaceri interne și străine. Ne dorim să construim împreună un centru pentru viața științifică, intelectuală și culturală.

Credem că un nivel înalt de educație, un schimb de concepte și idei și multiculturalismul – al studenților și al lectorilor – constituie o bază pentru o societate civică, pentru care dezvoltarea este cel mai important obiectiv.

Statut

Statutul Universității din Wrocław definește principiile de organizare și funcționare a UWr, în special sistemul și sarcinile organelor sale, managementului și unităților organizatorice.

Actualul statut a fost adoptat de Senatul UWr prin rezoluția nr. 102/2019 din 29 mai 2019

Caracteristici Campus

Resursele deschise

Universitatea din Wrocław împărtășește cunoștințele. Presupunem că resursele de cunoștințe nu sunt doar pentru câțiva privilegiați și că realizările științei ar trebui să beneficieze toată lumea. Ca entitate finanțată din fonduri publice, universitatea trebuie să fie deschisă și transparentă. Așa că vino și vezi ce avem de oferit!

Consultați colecțiile bogate ale Bibliotecii digitale și ascultați o prelegere deschisă ca parte a Studium Generale. Dacă vrei să știi ce se întâmplă la universitate, citește „Revista Universității”. Vezi ce se întâmplă în proiectul „Regional GLAM”.

Biblioteca digitală

dLibra este primul sistem polonez pentru construirea de biblioteci digitale, care a fost dezvoltat de către (PSNC) din 1999. dLibra este un efect al cercetării în domeniul bibliotecilor digitale care a fost efectuat în PSNC din 1996. Sistemul dLibra este acum cel mai software popular de acest tip în Polonia.

dLibra permite construirea de depozite profesionale de documente digitale care pot fi accesate de persoane și sisteme externe de pe Internet. Comunicarea și schimbul de date se bazează pe standarde și protocoale binecunoscute precum RSS, RDF, MARC, DublinCore sau OAI-PMH. Bibliotecile digitale bazate pe dLibra oferă utilizatorilor lor posibilități extinse precum: căutarea conținutului elementelor stocate, căutarea descrierilor bibliografice cu ajutorul unui dicționar de sinonime, gruparea publicațiilor digitale și navigarea în aceste structuri sau reguli de acces precise și extinse la elemente. O descriere funcțională detaliată a dLibra poate fi găsită aici. O descriere a arhitecturii și cerințelor tehnice poate fi găsită aici.

dLibra este utilizat de instituții precum bibliotecile academice și publice pentru a face disponibile pe Internet publicațiile digitale stocate. Aceste instituții, folosind rețeaua PIONIER și software-ul dLibra, creează o platformă poloneză de biblioteci digitale distribuite. Lista actuală a instalărilor sistemului dLibra este disponibilă aici. În plus, PSNC oferă instruire și ajutor tehnic în domeniul utilizării sistemului dLibra.

Pagina principală a bibliotecii dLibra bazată pe șablonul Servicii Internet de LanVacation. Șablon HTML pentru panoul de administrare bazat pe un șablon de Minimalistic Design.

Studium Generale

Studiu general

Seminar interdisciplinar Studium Generale Universitatis Wratislaviensis im. Profesorul Jan Mozrzymas combină diverse domenii de cunoștințe de specialitate și caută legi universale care să vă permită să cunoașteți și să înțelegeți lumea din jurul nostru.

Prelegerile unor oameni de știință remarcabili care prezintă realizări actuale și importante în diverse domenii de cunoaștere la seminariile Studium Generale explică realitatea și arată unitatea ei.

Studium Generale a fost fondat de Prof. Jan Mozrzymas, fizician și rector al universității în perioada 1984-1987 și numit prin rezoluția Senatului Universității din Wrocław din 17 februarie 1993.

Prelegerile combinate cu discuțiile sunt deschise și disponibile tuturor celor interesați. Acestea au loc marți de la 17:15 la 19:15 la Oratorium Marianum (pl. Uniwersytecki 1, clădirea principală).

 • Publicații
 • Consiliul științific
 • Actualul program Studium Generale
 • Programe de arhivă ale Studium Generale
 • Istorie
 • Contact - Studium Generale

Glam regional

GLAM - Galerii, Biblioteci, Arhive, Muzee, (Galerii, Biblioteci, Arhive, Muzee) - sunt instituții publice și private care colectează bunuri culturale. Fiecare astfel de instituție îndeplinește roluri specifice, interdependente în colectarea, dezvoltarea, conservarea și împărtășirea cu publicul a părților patrimoniului cultural aflate în grija sa. Ele derivă dintr-o rădăcină comună - adică instituții vechi, tradiționale, cum ar fi Biblioteca antică din Alexandria, care adunau diverse tipuri de obiecte (documente scrise, arhive, picturi, sculpturi etc.) și erau adesea denumite Museion, adică un templu De-a lungul anilor, odată cu dezvoltarea colecției, aceste instituții s-au specializat din ce în ce mai mult, iar structurile lor au fost organizate separat, în funcție de tipul colecțiilor colectate, de forma informațiilor furnizate și de tipul de utilizatori deserviți. În plus, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, au fost înființate asociații profesionale și programe educaționale separate pentru fiecare tip de aceste instituții.

În epoca dezvoltării tehnologiilor digitale, „comportamentul tradițional” al instituțiilor GLAM este supus evoluției, iar noile soluții informatice, în special dezvoltarea internetului, creează noi oportunități pentru funcționarea în siguranță a obiectelor de patrimoniu cultural. Mai multe informații despre acest subiect pot fi găsite pe site-ul Bibliotecii Universității din Wrocław - https://www.bu.uni.wroc.pl/glam, care a inițiat cooperarea instituțiilor culturale din Silezia Inferioară ca parte a GLAM regional.

În sectorul patrimoniului, multe tipuri diferite de organizații GLAM se luptă cu probleme comune. Conceptul de cooperare în cadrul GLAM Regional presupune utilizarea potențialului de sinergie al competențelor dezvoltate în instituțiile individuale pentru a optimiza costurile de funcționare a acestora și a crește eficacitatea misiunii lor.

  Locații

  • Wrocław

   plac Maxa Borna,9, 50-204, Wrocław

  Întrebări