
Barcelona, Spania
DURATA
1 până la 1 Years
LIMBI
Engleză
RITM
La zi
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE
Solicitați termenul limită de aplicare
CEA MAI DEVREME DATĂ DE ÎNCEPERE
Sep 2025
TAXE DE ȘCOLARIZARE
EUR 28 / per credit
FORMAT DE STUDIU
În campus
Introducere
Informatii de baza
Printr-o lentilă critică și analitică, masterul de cercetare în comunicare și diversitate pune accentul pe relațiile de putere și structurile de violență prezente în actualul ecosistem media și de comunicare, cu scopul de a răspunde nevoilor sociale și culturale. Se urmărește înțelegerea rolului mass-media în construirea și reprezentarea diferențelor și diversităților și capacitatea de a gândi și construi acțiuni sociale concrete cu impact social.
Trăim într-o lume în plină schimbare, care se confruntă cu provocarea diversității în diferite sfere sociale, culturale și economice. Sectorul comunicării și al audiovizualului este un vehicul esențial pentru transmiterea și dezvoltarea valorilor și are un mare potențial economic și social care trebuie să contribuie la asigurarea respectării diversității, a incluziunii celor mai vulnerabile grupuri și a libertății de gândire și de exprimare, printre altele.
Masterul de cercetare în Comunicare și diversități oferă instrumente teoretice și metodologice pentru a analiza și înțelege ecosistemul media, luând în considerare diversitățile care cuprind aspecte de gen, sexualități, clasă socială, vârstă, politică, și spații de comunicare, printre altele. De aceea, programul de masterat combină diferite abordări metodologice și teoretice pentru a explora și analiza mediul mediatic și de comunicare dintr-o perspectivă capabilă să scape de discursurile hegemonice și omogene și să pună accentul pe diferitele realități ale unui mediu extrem de schimbător și divers. Acest lucru ne obligă să regândim procesele, mecanismele și practicile media, precum și reprezentările și audiențele, pentru a reflecta și a construi societăți mai diverse și mai incluzive.
Galerie
Studenți ideali
Gradele preferate pentru admiterea la programul de master sunt:
Diplome in domeniul comunicarii:
- Licență sau licență în Comunicare Audiovizuală
- Licență sau licență în publicitate și relații publice
- Licență sau licență în Jurnalism
- Licență sau licență în comunicare interactivă sau socială
- Licență sau licență în film sau industrii culturale
- Licență sau licență în mass-media audiovizuală
- Licențiat sau licențiat în comunicare și industrii culturale
Diplome în domeniul științelor sociale sau politice, cum ar fi:
- Licențiat sau licențiat în sociologie
- Licență sau licență în antropologie
- Licență sau licență în informare și documentare
- Licență sau licență în psihologie
- Licență sau licență în științe politice
Admitere
Curriculum
First Semester
Tendințe actuale în diversitate și comunicare
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 6
- Descriere: Introducere în principalele tendințe, perspective și curente teoretice care abordează studiile de comunicare din diversități. Pentru a face acest lucru, se lucrează, printre altele, concepte și abordări precum puterea, diferența, incluziunea și violența. Se urmărește să aplice bazele teoretice ale interrelației dintre comunicare și diversitate la problemele și provocările cu care se confruntă societatea contemporană prin analiză critică.
Management de proiect, impact și transfer de cercetare în comunicare și diversități
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 6
- Această materie pregătește studenții pentru conceptualizarea, crearea, dezvoltarea și diseminarea proiectelor de cercetare în comunicare care includ o perspectivă teoretică și metodologică care abordează diversitățile (perspective feministe și intersecționale, protocoale etice etc.). În acest scop, subiectul oferă instrumente pentru gândirea și detectarea critică a provocărilor sociale care trebuie abordate și proiectarea și planificarea cercetării cu impact social. O atenție deosebită este dedicată și transferului și diseminării către societate a rezultatelor și materialelor care reies din proiecte.
Metode cantitative avansate de cercetare în comunicare
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 6
- Descriere: Obiectivul disciplinei este de a oferi studenților tehnici avansate de cercetare cantitativă pentru studiul domeniului comunicării și diversităților. Studenților le sunt oferite instrumente pentru ca aceștia să fie capabili să definească cele mai bune strategii metodologice cantitative pe baza obiectivelor și întrebărilor de cercetare ale proiectelor lor. Pe parcursul cursului se vor aplica diferite tehnici cantitative, studenții vor fi introduși în utilizarea software-ului și instrumentelor de analiză a datelor, iar discuția și generarea de concluzii vor fi promovate pe baza metodelor aplicate și a rezultatelor obținute.
Metode avansate de cercetare calitativă în comunicare
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 6
- Descriere: Obiectivul disciplinei este de a oferi studenților tehnici avansate de cercetare calitativă pentru studiul domeniului comunicării și diversităților. Instrumentele sunt oferite studenților pentru ca aceștia să fie capabili să definească cele mai bune strategii metodologice calitative pe baza obiectivelor și întrebărilor de cercetare ale proiectelor lor. Pe parcursul cursului se vor aplica diferite tehnici calitative, studenții vor fi introduși în utilizarea software-ului și instrumentelor de analiză a datelor, iar discuția și generarea de concluzii vor fi promovate pe baza metodelor aplicate și a rezultatelor obținute.
Metode emergente de cercetare în comunicare și diversități
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect își propune să prezinte, să reflecteze și să pună în practică noile tendințe și metode emergente în comunicare și diversități. Acesta este un subiect care urmărește să inoveze în studiul metodelor de cercetare în domeniul comunicării dintr-o perspectivă care abordează diversitățile.
Intercultural Communication
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect se desfășoară în format BIP (Blended Intensive Program). Programele BIP sunt cursuri organizate în comun de diferite universități europene care combină o parte virtuală cu o scurtă ședere în străinătate pentru a desfășura o parte a predării. Subiectul se bazează pe bazele și conceptele teoretice cheie pentru înțelegerea comunicării interculturale și acordă o atenție deosebită provocărilor și oportunităților dezvoltării proiectelor și acțiunilor de comunicare interculturală în contexte diverse și complexe. Pe parcursul cursului, vom lucra pe concepte precum etnocentrismul, comunicarea non-verbală, stereotipurile sau contra-narațiunile, printre altele.
Second Semester
Comunicare, gen și sexualități
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Subiectul urmărește să reflecteze critic asupra reprezentărilor, interacțiunilor și construcțiilor de gen, LGBTI+ și sexualități în mass-media (presă, televiziune, cinema, publicitate etc.). Pentru a face acest lucru, sunt utilizate conceptele de bază ale studiilor de gen și sexualitate, iar perspectivele lor teoretice și metodologice sunt aplicate studiilor de comunicare.
Comunicare, rasializare și clasă
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Acest subiect încearcă să aplice intersecționalitatea ca perspectivă teoretică și metodologică din care să lucreze categorii de diferență precum clasa, rasa sau vârsta, printre altele, pentru a înțelege reprezentările și interacțiunile societății cu mass-media. De asemenea, prin dezvoltarea proiectelor de cercetare în comunicare se aplică concepte și abordări cheie ale proceselor de rasializare, relațiilor de clasă și intersecția lor.
Comunicare și identități de sănătate
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect urmărește să analizeze rolul mass-media în generarea și propagarea identităților de sănătate și a stigmatelor în jurul bolilor, sindroamelor sau altor afecțiuni de sănătate. Prin intermediul subiectului se încearcă promovarea unor medii mai incluzive pe baza analizei rolului mass-media în construirea, deconstrucția și reconstrucția identităților sanitare.
Comunicare, Educație și Identități Politice
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect analizează relația dintre comunicare, educație și construcția identităților politice. Se urmărește să înțeleagă procesele de configurare a gândirii și a identităților politice în contexte media (media tradițională și new media).
Culturi digitale participative: actori emergenti, spații și relații
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect urmărește să reflecte asupra capacității culturilor participative și colaborative pentru construirea unor medii media mai diverse și mai incluzive. Pentru a face acest lucru, lucrăm la conceptele, spațiile și teoriile care definesc și fac parte din culturi participative și colaborative: conținut generat de utilizatori, inteligență artificială, Wikipedia, influenți etc.
Media comunitară și alternativă pentru diversitate
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Prin subiect sunt analizate spații de comunicare alternative la sistemele media hegemonice, luând în considerare media comunitară și sectorul al treilea ca spații de diversitate și disidență.
Psihologia mass-mediei în fața provocării diversității
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect urmărește să înțeleagă fenomenele de comunicare contemporane în mod critic din analiza psihologică a relației dintre ființele umane și mass-media.
Comunicare, vârstă și mass-media
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Acest subiect urmărește să construiască discursuri mai diverse și mai plurale bazate pe analiza stereotipurilor și miturilor legate de vârstă (vârstism, adultcentrism etc.) și proiectate de mass-media.
Diversitate culturală, diaspore și globalizare
- Tip subiect: Opțional
- Credits: 3
- Descriere: Prin subiect, mediile media sunt analizate pe baza reflecției asupra interdependenței și omogenității culturale și a înțelegerii dezbaterilor academice actuale despre globalizare și diaspore.
Proiect final de master (TFM)
- Tip subiect: Obligatoriu
- Credits: 15
- Descriere: Teza finală de master este materia care oferă studenților posibilitatea de a aplica cunoștințele și rezultatele învățării dobândite pe parcursul diplomei de master. Acesta este un proiect individual și original care trebuie să contribuie la dezvoltarea studiilor de teorie și comunicare printr-o perspectivă teoretică și practică care abordează diversitățile.
Taxa de școlarizare a programului
Oportunități de carieră
Programul de master propus oferă posibilitatea de a continua studiile de cercetare prin acces la un program de doctorat. Aceasta înseamnă să urmați o carieră de cercetare cu scopul de a intra în domeniile academic, de cercetare și de predare.
În al doilea rând, pregătirea studenților în conceperea, dezvoltarea și diseminarea proiectelor de cercetare permite și accesul pe piața muncii în domeniul analizei comunicării, în principal în think tank-uri, observatoare, agenții media, consilii audiovizuale, consultanțe de comunicare, sau departamente de comunicare, printre alții. Această carieră este legată și de încorporarea profesioniștilor formați în programul de master în organizații instituționale cu sarcini de comunicare legate de consiliere, managementul comunicării, evaluare etc.
În plus, acest program de master pregătește profesioniștii în comunicare pentru a-și continua cariera profesională cu o specializare în zona diversităților.