Keystone logo
Philipps University Marburg

Philipps University Marburg

Philipps University Marburg

Introducere

Fiind cea mai bogată universitate tradițională din Hesse, Philipps-Universität combină cercetarea revoluționară cu sprijin exemplar pentru tinerii cărturari și cercetători, cu o ofertă academică atractivă într-un cadru fermecător, cu un centru istoric medieval. Accentul științific al Universității Philipps - cu 12 câștigători ai Premiului Leibniz, unul dintre principalele institute de cercetare din Hesse - este pe domeniile cercetării infecțiilor și tumorilor, microbiologia sintetică, științele materialelor, neuroștiințele cognitive și aplicate, cercetarea dinamicii limbajului, biodiversitatea și clima cercetare și cercetare a conflictelor.

Philipps-Universität nu este doar o universitate germană plină de tradiție, ci este și cea mai veche universitate din lume care a fost fondată ca instituție protestantă în 1527. A fost un loc de cercetare și predare de aproape cinci secole.

În prezent există aproximativ 25.000 de studenți care studiază în Marburg - 12 la sută din întreaga lume.

Aproape toate disciplinele științifice, cu excepția științelor inginerești, sunt reprezentate la Philipps-Universität Marburg . Diferitele discipline sunt alocate a 16 departamente diferite.

Numeroase organizații completează și îmbogățesc gama de servicii a universității. De exemplu, astfel de organizații pot desfășura activități speciale de cercetare sau pot sprijini Philipps-Universität Marburg în domeniile comunicării, IT și limbi străine.

145470_pexels-photo-5676744.jpeg
Ivan Samkov / pexels

Istoria Universității din Marburg

Fondarea lui Landgrave Philipp: O universitate între luteranism și calvinism (1527-1653)

La 30 mai 1527, landgraful Filip Magnanul din Hessa a fondat Universitatea Marburg după introducerea Reformei pe teritoriul său; Universitatea și-a purtat și numele de la începutul secolului al XX-lea. Cea mai veche universitate protestantă din lume încă existentă a început să funcționeze cu 10 profesori și aproximativ 90 de studenți la cele patru facultăți de teologie, drept, medicină și filosofie. După moartea lui Philipp în 1567, teritoriul său a fost împărțit între cei patru fii ai săi și, inițial, fiii au condus universitatea împreună. Conflictele confesionale l-au determinat pe nepotul lui Philipp, landgraful Ludovic al V-lea din Hesse-Darmstadt, să își înființeze propria universitate în 1607 la Giessen, care era luterană - spre deosebire de Marburg, care era pe atunci calvinistă.

Universitatea de Stat Reformată din Hessen-Kassel (1653-1807)

Conflictul, care în timpul Războiului de 30 de ani a fost desfășurat și militar, a dus la o întrerupere a vieții universitare în Marburg. Universitatea reînființată și-a legat profesorii de confesiunea reformată. Numirea în 1723 a filosofului Christian Wolff, unul dintre cei mai influenți gânditori ai epocii iluminismului, a declanșat o perioadă de avansare pentru Marburg și a atras studenți din apropiere și din depărtare, inclusiv pe eruditul universal rus Michail Lomonossow. Începând cu anii 1780, lucrurile au început din nou, cu ajutorul unor renumiți profesori de medicină care au jucat un rol decisiv. La scurt timp după 1800, juristul Friedrich Carl von Savigny a lucrat ca profesor și mentor pentru cei mai cunoscuți studenți din Marburg, Jacob și Wilhelm Grimm.

Universitatea din Regatul Westfaliei și electoratul din Hessen (1807-1866)

Odată cu înființarea Regatului Westfaliei în 1807 sub conducerea fratelui mai mic al lui Napoleon, Jérôme, însăși existența Universității din Marburg a atârnat în balanță. Pe lângă universitățile din Göttingen și Halle, în regat trebuia să mai existe o singură universitate. Marburg a primit - spre deosebire de Rinteln și Helmstedt - contractul. În 1858, la Universitate a fost construită o secție chirurgicală modernă, care a devenit din nou o universitate de stat a electoratului din Hesse în 1813. Wilhelm Roser lucra acolo. Avocatul constituțional Sylvester Jordan a lucrat la constituția Electoratului din Hesse din 1831, deși a fost încarcerat în castelul Marburg în 1839. Cunoscutul chimist Robert Bunsen finaliza, de asemenea, cercetarea și predarea în Marburg în acest moment.

1874 - Marburg devine prusac (1866-1933)

În 1866 Universitatea Marburg a devenit prusacă. Odată cu acest lucru a venit un boom în toate sensurile cuvântului. Numărul de catedre sa dublat de începutul primului război mondial, iar numărul studenților a urcat la 2.500. În jurul anului 1900, profesori de renume predau în toate departamentele din Marburg. Filosofii Hermann Cohen și Paul Natorp au fondat în această perioadă așa-numita „Școală Marburg”. Primul premiu Nobel pentru medicină a fost acordat în 1901 descoperitorului terapiei serice împotriva difteriei și profesor pentru igienă, Emil von Behring. „Alte Universität” a fost construit în perioada 1874-1891 pe locul clădirii dominicane dărăpănate. În 1908, primele femei au primit permisiunea de a se înscrie la universitate. Prestigiul științific al lui Marburg a fost ridicat în anii 1920. Martin Heidegger și Rudolf Bultmann predau la Marburg. Cu toate acestea, corpul studențesc era în mare măsură naționalist. Așa-numitul Corp de Studenți Marburg a jucat un rol semnificativ în crimele de la Mechterstädt, prin care 15 muncitori au fost împușcați la moarte.

Regula național-socialistă și redeschiderea după cel de-al doilea război mondial (1933-1945)

După preluarea puterii de către naziști în 1933, autoguvernarea academică a fost eliminată și - așa cum a fost cazul în toată Germania - Führerprinzip a fost introdus la Universitatea din Marburg. Profesorii și studenții au fost forțați să își părăsească pozițiile și în Marburg. Unul dintre ei - un profesor pentru studii indo-germane, Hermann Jacobsohn - s-a sinucis ca urmare. Disertațiile doctorale ale evreilor au fost declarate invalide și nu numai în timpul războiului, Biblioteca Universității din Marburg a profitat și de furtul pe scară largă de cărți de către național-socialiștii. Facultatea de teologie, în special Hans von Soden și Rudolf Bultmann, s-au opus paragrafelor ariene și au susținut Biserica confesională. Până în semestrul de primăvară din 1931, organizația studențească nazistă obținuse deja o majoritate în senatul studențesc din Marburg. O universitate autoritară, complet ideologizată, nu mai era capabilă să performeze la un nivel înalt în ceea ce privește performanța științifică și științifică, iar odată cu izbucnirea războiului din 1939 aceste evoluții s-au înrăutățit.

Universitatea din 1945

Marburg a îndurat al doilea război mondial în mare parte nevătămat. Deja în septembrie 1945, Universitatea a fost redeschisă. Așa cum s-a întâmplat în altă parte, acceptarea național-socialismului a făcut parte din fundalul mișcării studențești la sfârșitul anilor 1960. Politologul marxist Wolfgang Abendroth a avut o mulțime de atracție științifică și politică. A contribuit la reputația lui Marburg ca „universitate roșie”. În același timp, Universitatea Philipps se dezvoltă, de asemenea, într-o universitate modernă pentru mase, cu aproximativ 10.000 de studenți în jurul anului 1970. Extinderea Marburg poate fi citită spațial: numeroase clădiri noi pentru administrație, institutele de științe umane și biblioteca principală au fost cheia evoluțiile din anii '60. Pentru științele naturii și medicina, au fost construite clădiri uriașe - inclusiv Clinica Universitară - în vârful Lahnberge începând din 1970.

1970/71 a avut un efect profund asupra istoriei universității. A existat o reorganizare fundamentală. Funcția de rector a fost eliminată și înlocuită de un președinte. Facultățile - care ajunseseră acum la cinci - au fost dizolvate și înlocuite cu 21 de departamente.

Așa-numitul Proces Bologna, privatizarea clinicii și noile planuri de construcție - atât pe vârful Lahnberge, cât și în Valea râului Lahn - au introdus încă o altă fază furtunoasă a dezvoltării universității, fără final sau rezultate la vedere. Universitatea are în prezent 16 departamente și aproximativ 25.000 de studenți.

145484_pexels-photo-3184325.jpeg
fauxels / pexels

Serviciul de strângere de fonduri și de absolvenți

Unitatea noastră de personal coordonează campanii de strângere de fonduri pentru proiecte de la Philipps-Universität care au un beneficiu suplimentar pentru studenți, profesori și regiune. Vă invităm cu cordialitate să ne alăturați în modelarea viitorului universității: cu o donație pentru campania noastră actuală cu efect de seră, cu sprijinul Bursei Germania sau al Fondului de ajutor de urgență Corona sau al unei subvenții gratuite. Am dori să vă prezentăm oportunitățile și succesele noastre de finanțare aici. Așteptăm cu nerăbdare să vă contactăm.

Viața la UMR

La Philipps-Universität Marburg , primim studenți și erudiți internaționali de peste 500 de ani. Ne veți găsi în frumosul oraș medieval Marburg, de-a lungul traseului de basm german din statul Hessen. Aici, tradiția și istoria împrejurimilor tale vă vor încânta și inspira, iar spiritul nostru prietenos de oraș mic vă va face să vă simțiți ca acasă imediat ce ați ajuns.

Indiferent dacă veniți la noi ca student, doctorand, cercetător sau ca profesor sau administrator de schimb, vă așteaptă mari oportunități în Marburg. Veți merge pe urmele minților mărețe precum Emil von Behring, primul laureat al Premiului Nobel din lume; chimistul de renume mondial Robert Bunsen; și frații Grimm, ale căror povești au călătorit din Hessen până în cele mai îndepărtate colțuri ale globului. După cum se spune, alte orașe au o universitate - Marburg este o universitate.

Locații

  • Marburg

    Biegenstraße,10, 35037, Marburg

Întrebări