Keystone logo
© Domus Academy
Centro Studi Panta Rei

Centro Studi Panta Rei

Centro Studi Panta Rei

Introducere

Centro Studi Panta Rei

Pentru integrarea dintre Psihologie, Medicină și Neuroștiințe

Asociația Profesională a Centro Studi Panta Rei fost înființată în 1997 în provincia Como (Italia) prin voința lui Foglia Manzillo Maria Cristina (psiholog, psihoterapeut și medic) înscrisă în Registrul Psihologilor din Lombardia (nr. 03/4845) (nr. 6539) și Nasti Nunzio (psiholog și psihoterapeut) înscriși în Registrul Psihologilor din Lombardia (nr. 03/4998). Centrul a fost creat de voința a doi psihoterapeuți (Nasti Nunzio și Foglia Manzillo Maria Cristina) au crescut împreună în anii Universității și în următorii 4 ani ai școlii absolvente și care s-au căsătorit între timp.

Numele Centrului de Studii nu a fost ales din întâmplare. Sintagma "Panta Rei" se referă imediat la filosofia antică grecească și la un anumit filozof, Heraclitus. Fraza este, de obicei, tradusă în italiană ca "Totul curge" sau "Totul devine." A fost aleasă deoarece se potrivește bine atât alegerilor noastre de viață, cât și subiectelor noastre.

Am făcut "Totul se schimbă" un punct de referință pentru viețile noastre. De fapt, am convenit asupra acestui lucru: "Dacă ceva în viața noastră nu ne satisface, merită să încercăm să-l schimbăm". Nu am vrut să trăim regretă pentru că nu am avut curajul.

Ca tineri, nefiind mulțumiți de locul unde am trăit (fosta "Campania Felix"), am decis să venim la nord, am ales Como, un loc complet necunoscut: știm că pentru această decizie am fi plătit sau am câștigat La început, am plătit foarte mult, în anumite momente prea mult, dar apoi, odată cu trecerea timpului, am fost fericiți atât de decizia luată, cât și de faptul că am reușit să îndurăm durerea și să construim Centrul nostru. după cărămidă, cu răbdare infinită, micul nostru proiect este în creștere. Experiența noastră nu a fost diferită de cea a unei căi psihoterapeutice, cu dificultățile previzibile de a rupe niște rădăcini pentru a planta altele noi, cu încercările de a demola și de a reconstrui, usurati, lărgiți și schimbați orizontul. Credem că, de fapt, nu ne-am putut prezenta pacientului fără a avea curajul de a schimba ceea ce nu ne-a plăcut. sau am putea să-i ghidăm pe altă persoană într-o călătorie pe care ne-am evitat?

Așa că încercăm să întruchim ceea ce ne-a învățat profesia și să folosim bine instrumentele pe care ni le-a înzestrat.

Modul în care ne uităm la schimbare nu este extrem, ca nimic care ne caracterizează. Nici o perspectivă extremă nu ne aparține. Suntem convinși că schimbarea prea mult este ca și cum nu ne schimbăm.

Misiunea noastră

Ne place spiritul științific, deoarece este potențial democratic, are un suflet colectiv, este deschis spre schimbare în interesul cunoașterii. Noi scriem "potențial" deoarece știința este făcută de oameni de știință care sunt ființe umane și ne prezintă slăbiciunile noastre în domeniul științific.

Ne place psihologia, medicina și neuroștiința. Suntem foarte atrasi de capacitatea omului de a face față unor situații dificile, de a se putea ridica după o încurcătură grea. Ne place rezistența (abilitatea omului de a face față dificultăților inevitabile ale vieții cu un spirit constructiv). Acesta este motivul pentru care am studiat subiectele menționate mai sus și sunt pline de admirație pentru noile descoperiri ale neuroștiinței de neimaginat pentru o mare parte din vechea știință care sa opus acesteia și încă nu integrează noile descoperiri în practica ei de zi cu zi.

Ne place să avem grijă de ceilalți (să nu fii manipulat sau exploatat de ceilalți sau avocații cauzelor pierdute la început, atenție!). Credem că relațiile sociale de bună calitate reprezintă un teren fertil pentru o seninătate umană. Aceasta este pentru noi.

Natura este un alt interes. Încercăm să poluezi mai puțin, să reciclam mai bine, să folosim compostul în casa noastră, să cumpărăm alimente "zero kilometri" de la producătorii locali, să încurajăm metodele de agricultură ecologică, să profităm de o plimbare pentru a curăța o cale (dureri în înapoi permite).

Principalele noastre interese:

psihologie

Deși ne-am specializat în psihoterapia cognitiv-comportamentală, care este fundamentul pregătirii noastre profesionale, ne angajăm să recunoaștem locul lor demn în clinicile psihologice la multe alte abordări. Acest lucru face că căile noastre de consiliere "stimulează" și "implică" atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dar și "provocatoare".

medicină

O pasiune resimtita atat de mult cat de psihologica.

Studiile au fost și încă sunt fascinante pentru Maria Cristina, care este implicată într-o lungă călătorie datorită unor probleme grave de sănătate care i-au văzut atât ca student, cât și ca o femeie bolnavă internată în diverse departamente.

Aceasta este motivul suferinței dacă observăm uneori atitudini în medicină care nu sunt exact conforme cu ceea ce ar vrea să fie "eleganța și profesionalismul profesiei medicale".

Neuroscience

Dragostea pentru funcționarea trupului și a minții văd expresia cea mai înaltă în interesul neuroștiinței, pe baza căreia se află studii moderne privind formarea circuitelor cerebrale pe parcursul vieții și pe plasticitatea acestora. Există scenarii care nu se așteaptă și contrastante de-a lungul secolelor în medicină și în neurologia "clasică" asupra capacității creierului de a reprograma și de a combate adversitățile care apar chiar dacă este rezultatul unui accident vascular cerebral care a avut loc cu ani în urmă. Perspectivele sunt foarte promițătoare pentru viitorul bolilor și condițiilor neurologice considerate de-a lungul secolelor neschimbate.

Locații

  • Milan

    PIAZZA IRNERIO, 2 , 20146, Milan

Întrebări