Optzeci de milioane de cetățeni fac ca Germania să fie cea mai populată țară din Uniunea Europeană. Considerată cea mai mare putere politică și economică din Europa, Germania posedă și a patra cea mai mare economie din lume. Având granița cu Polonia, Danemarca, Austria, Franța și Elveția, Germania este și gazda a unui mare număr de emigranți și are o compoziție etnică de 80% germani, 2% polonezi, 5% europeni centrali, 4% turci și 2% asiatici. Oamenii din toate colțurile lumii sunt atrași de standardul înalt de trai al Germaniei, de sistemul său universal de sănătate, de sistemul său e securitate, dar și de stabilitatea ei economică ce a făcut față chiar și recentei recesiuni globale.
Cu reunificarea Germaniei de Est cu cea de Vest la începutul anilor 1990, Berlin a devenit din nou capitala Germaniei, pe când orașul Bonn, capitala Germaniei de Vest din perioada diviziei, a obținut un status neobișnuit de oraș federal (Bundesstadt). Germania este o republică reprezentativă democratică, federală, parlamentară cu un sistem politic care operează sub legea descrisă în Grundgesetz din 1949, un document constituțional care necesită din voturile camerelor parlamentare și care garantează separarea puterilor și drepturile dignității umane.
Date esențiale despre Germania
- Cele 16 state cuprinse in Germania sunt numite Länder și fiecare stat posedă o constituție proprie.
- În 2002 Germania a introdus euro și a setat politica monetară a euro în concordanță cu regulațiile emise de către Banca Centrală Europeană, localizată în Frankfurt.
- Contribuțiile germanilor în domeniile științei, matematicii și tehnologiei sunt foarte importante. Indivizii geniali precum Einstein, Max Planck, Herman von Helmholtz, Johannes Gutenberg, Gottfried Leibniz și Carl Gauss sunt doar câțiva din oamenii de știință germani care au oferit lumii invenții faimoase precum primul calculator digital automat, presa de tipărire și calculații matematice care au pavat drumul dezvoltării telecomunicațiilor moderne.
- În Germania, daca ai nevoie de poliție, sună la 110; dacă ai nevoie de o ambulanță, sună la 112
- Germania este una dintre cele mai avansate țări producătoare de cărbuni, fier, ciment, oțel, mașinării, vehicule și chimicale. Ea are și mari investiții in energie verde, mai ales in energie solară și utilizarea morilor de vânt pentru electricitate.
- Atracțiile turistice populare din Germania includ Alpii Bavarezi, Pădurea Neagră, Valea Rinului, castelele antice și capitala Berlin, care încă mai afișează condițiile rigide de trai de după ocuparea germană de est.
Clima germană
Localizată între climatul continental al Europei de Est și cel oceanic al Europei de Vest, Germania are o climă temperată sezonală, moderată de apele din Curentul Golfului pe nume Deriva Nord Atlantică. În medie cea mai mare parte a Germaniei primește aproximativ 790 mm de ploaie în fiecare an, de-a lungul întregului an. Verile sunt calde, iar iernile sunt în general blânde, cu temperaturi de la 26 grade Celsius vara, până la -1 grad Celsius iarna. Zăpada poate fi uneori multă, pe când unele ierni în Germania pot să nu aibă deloc zăpadă.
Religia în Germania
Aproximativ 60% din germani fac parte din Biserica Evanghelică, ce face parte din religia creștină. 30% din germanii creștini sunt catolici și 30% sunt protestanți. Aproape 30% din germani sunt atei sau agnostici, cei mai mulți nereligioși locuind în Germania de Est și în orașe mai mari precum Munich, Frankfurt și Berlin.
Limbile folosite în Germania
Germana este, desigur, limba oficială a Germaniei, dar mulți nemți sunt destul de fluenți și în engleză. De fapt, cercetări recente arată că 65% din cetățenii Germaniei sunt bilingvi sau posedă o suficientă, dacă nu perfectă, abilitate de a înțelege și comunica în mai multe limbi. Asta e datorită faptului că Germania are granițe cu atât de multe alte țări, ceea ce îi face pe germani să viziteze o varietate de regiuni diferite din punct de vedere cultural.
Germana nu este cea mai ușoară limbă de învățat și are câteva capricii pe care studenții străini le găsesc adesea dificil de asimilat și de amintit când scriu sau vorbesc germană. De exemplu, prima literă a tuturor substantivelor e mereu mare, iar substantivele pot fi de gen masculin (der), feminin (die) sau neutru (das). În plus, limba are cazuri care sunt legate de folosirea articolelor, iar aceste cazuri sunt acuzativ, dativ, genitiv și nominativ.