Keystone logo
Franţa

Studiu Masterat în Franţa 2024

Studiază în Franţa

Franța este unul din jucătorii cheie în jocul politic și economic european. Servind ca graniță între Peninsula Iberică și Europa continentală, Franța a fost pentru multă vreme un punct focal cultural în Europa. Paris mai ales este vârful industriei modei și mulți dintre liderii modei vin de la case de modă din Paris. Țara a produs și unii dintre cei mai cunoscuți scriitori, precum Rousseau și Voltaire. Cu conexiunile sale cu Germania, Franța este unul dintre liderii Uniunii Europene.

Pe lângă modă și literatură, Franța este cunoscută pentru tradiția sa culinară. Peste 250 varietăți diferite de brânză vin din interiorul granițelor sale, iar iubitorii de vin pot merge in Franța pentru a savura vinuri delicate și delicioase.

Fie că vrei să mergi în Franța datorită moștenirii sale culinare, atmosferei artistice sau pur și simplu pentru că vrei să ai parte de cultura unei locații noi, vei găsi o varietate de factori care să te atragă spre studiul în această țară europeană. Deoarece mulți studenți internaționali aleg Franța, viața la universitate e bogată și diversificată din punct de vedere cultural. Experiențele culturale edificatoare sunt ușor de găsit în Franța. Muzeele, mai ales cele din Paris, oferă cetățenilor UE care sunt studenți și au sub 26 de ani intrare gratuită. Studenții au reduceri și la transport, mâncare și distracție.

Clima în Franța

Franța are o climă blândă temperată influențată mult de clima mediterană. Temperaturile confortabile de-a lungul anului și zilele însorite înseamnă multe oportunități de a-ți petrece timpul în aer liber. La munte vei avea parte de multă zăpadă pentru weekeduri de ski și dat cu sania, pe când Nice și Cannes oferă potențialul de a înota încă de la începutul primăverii. Vara poți avea parte de o vreme caldă de plajă în mai multe zone ale țării, pe când munții oferă temperaturi mai răcoroase, confortabile pentru drumeții.

Costul de trai și acomodare

Costul de trai în Franța este cam la același nivel cu cel din alte țări europene. Totuși, Paris, unde se găsesc majoritatea universităților, are un cost de trai mai înalt. De asemenea, găsirea unei locuințe în Paris poate fi dificilă datorită densității mari a populației. Dacă vrei să studiezi în Paris, caută cât mai repede o locuință, înainte de începutul toamnei.

Mulți studenți aleg să locuiască la Cite Universitaire Internationale de Paris, o locație rezidențială vastă în sudul Parisului. Spațiile sunt limitate, așa că dacă vrei să locuiești aici, aplică cu un an înainte de sosire.

Dacă vei studia în afara Parisului, vei găsi mai mult ca sigur acomodare în campus sau în apropiere de universitate, acomodare destinată mai ales studenților străini. Biroul național de ajutor studențesc (CNOUS) oferă de asemenea cămine studenților străini, ceea ce poate reprezenta o opțiune accesibilă pentru cazare.

Schimb valutar

Costul de viață lunar de bază

 • Închiriați într-un apartament comun

  459
 • Ponderea utilităților

  57
 • Abonament la internet

  30
 • Transport local

  61

Costul stilului de viață

 • Combo fast food

  10
 • Bilet de cinema

  12
 • Pint de bere locală

  6

Despre Franţa

Învățământul Superior în Franța

Franța este momentan a parta cea mai populară destinației de studiu din lume, iar asta nu e de mirare, având o cultură excelentă, un sistem universitar de cel mai înalt rank și un cost relativ scăzut de școlarizare. În fiecare an, aproape 300,00 studenți călătoresc în Franța pentru singurul scop de a studia la una din școlile ei.

Sistemul de învățământ superior din Franța poate fi puțin derutant. Sistemul este standardizat pe un sistem de 3 nivele, ceea ce îl face puțin mai ușor de înțeles. Astăzi, studenții universitari vor urma o licență, ceea ce e similar unei facultăți. Aceasta e urmată de un învățământ la nivel de masterat. Ultimul nivel de învățământ este doctoratul. Licența e completată în 3 ani, iar masteratul în 2 ani. Un doctorat necesită de obicei 3 ani în plus.

Universitățile din Franța sunt finanțate de stat, așa că taxele de școlarizare nu sunt mari. Așteaptă-te să cheltui aproximativ €200-€400 pe an, depinzând de studiile pe care le urmezi și de universitate. Majoritatea școlilor de afaceri sunt private, iar taxele de școlarizare pot fi de peste €15,000 pe an.

Franța are o admisie destul de deschisă pentru primul an de studii universitare. Totuși, după primul an, studenții trebuie să treacă o serie de examinări care pot fi foarte competitive, pentru a putea intra în anul 2 de studii. Țara are și un sistem de școli selective numite grandes ecoles, care selectează doar studenți aleși, iar acestea au examene selective de admitere, o taxă de școlarizare mai mare și mai mult prestigiu.

Anul academic în Franța începe la sfârșitul lui septembrie, având un semestru de primăvară care începe la începutul lunii februarie. Vacanțele au loc în timpul crăciunului și al anului nou, dar și de halloween și paște.

După absolvire mulți studenți aleg să urmeze programe de studiu științific. Aceste programe care se pot extinde de la o lună până la 3 luni pot fi finanțate de o bursă a unui program de studiu științific avansat, care acoperă costurile de călătorie, taxa de școlarizare și costurile de trai.

Cerințe de viză

Dacă vi dintr-o țară UE pentru a studia în Franța, atunci nu vei avea nevoie de o viză studențească. Dacă țara ta natală nu este în UE, atunci va trebui să mergi la cel mai apropiat consulat francez pentru a obține o viză de studiu înainte de a pleca în Franța. Viza îți va folosi ca dovadă a statusului tău de domiciliu pe parcursul a primului an de studiu. După un an va trebui să aplici pentru o Carte de Sejour. De asemenea, va trebui să te înregistrezi la biroul local de emigrare în cel mult 30 de zile de la sosirea ta în țară.

Sfaturi

Datorită costurilor scăzute de școlarizare și a marelui interes al studenților internaționali, e bine să îți faci din timp planurile pentru a studia în Franța. Deși nu va fi foarte dificil să intri în primul an de studiu, găsirea unei locuințe și pregătirea documentelor necesare poate dura mult. Dacă ai nevoie de ajutor financiar, va trebui să aplici și pentru o bursă de studiu sau de curs.

Pregătindu-te să studiezi în Franța vei deveni unul dintre gânditorii mondiali de top. Vei avea oportunitatea să studiezi în săli care cândva au fost favorizate de nume precum Sartre, Durkheim sau Marie Curie. Deși procesul aplicării la universități și munca birocratică poate fi descurajatoare, în final vei obține o educație de calitate la un preț surprinzător de accesibil, făcând efortul mai valoros.

Cerințe pentru Viză

Există diferite tipuri de vize pentru studenți, în funcție de cât timp intenționați să studiați în Franța:

 1. Visa de court séjour pour études (viza de student „Schengen” de scurtă ședere) - Dacă studiile dumneavoastră vor dura mai puțin de trei luni, atunci ar trebui să aplicați pentru așa-numita viză de student Schengen. Este eliberat gratuit și nu poate fi reînnoit. Este posibil ca 41 de țări să nu aibă nevoie de viză pentru o ședere de mai puțin de trei luni.
 2. Etudient concours (viza pentru susținerea examenelor de admitere) - Cu această viză, puteți veni în Franța pentru a susține un examen de admitere la un institut de învățământ superior. Dacă promovați, atunci puteți solicita direct la prefectura locală (autoritatea locală/oficiul administrativ francez) din Franța pentru un permis de ședere de un an, reînnoibil.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (viză temporară de lungă ședere) - Această viză vă permite să studiați în Franța între trei și șase luni fără a fi nevoie de un permis de ședere. Este neregenerabil.
 4. Visa de long séjour etudes (viză de lungă ședere) - Dacă doriți să studiați mai mult de șase luni, atunci trebuie să solicitați viza de student pe termen lung în Franța. Din 2013, acest tip de viză de studiu durează acum pe durata cursului dumneavoastră în Franța. Vizele de lungă ședere acționează ca permise de ședere și se numesc VLT-TS.
 5. Viză de cercetător pentru ședere prelungită - Dacă aveți o diplomă de master sau mai mare și doriți să veniți în Franța pentru a participa la cercetare sau a preda la nivel universitar, atunci instituția vă poate oferi o viză de cercetător de ședere prelungită VLS-TS.

De ce tip de viză aveți nevoie?

Numele vizei

Viza de student

Preț și valută

EUR 50

Taxele pentru viza de student variază foarte mult, în funcție de tipul de viză și de țara din care vii. Pentru studenții din spațiul Schengen, costurile variază de la 50 la 99 EUR. Viza de student Shengen pe termen scurt este gratuită.

Cine poate solicita viza?

Dacă sunteți cetățean al UE sau cetățean din SEE, Elveția, Norvegia, Islanda sau Liechtenstein, nu aveți nevoie de viză de student francez.

Dacă sunteți cetățean din orice altă parte a lumii, va trebui să obțineți o viză de student pentru Franța. Trebuie să fi asigurat un loc la un curs la o instituție de învățământ franceză înainte de a aplica pentru o viză.

Unde puteți face cererea?

ambasada / consulatul francez

Unele țări vă cer să vă înregistrați mai întâi la CampusFrance, agenția națională franceză pentru învățământul superior, și studenții internaționali, pentru a aplica pentru admitere și pentru a obține o viză de student prin procedura CEF. În caz contrar, ar trebui să obțineți viza la ambasada/consulatul Franței din țara dumneavoastră de origine.

website:https://france-visas.gouv.fr/

Cum se face cererea?

Pentru a aplica pentru viza, veți avea nevoie de următoarele:

 1. O scrisoare oficială de acceptare a unui program acreditat la o instituție franceză. Acest lucru ar trebui să fie pe hârtie cu titlu oficial, care să precizeze detaliile dvs. complete, detaliile instituției franceze și să precizeze datele de începere și de sfârșit ale programului academic.
 2. Dovada că aveți fonduri suficiente (în prezent 615 EUR pe lună), de exemplu, extras de cont bancar, scrisoare de garant sau notificare privind o grant sau o finanțare dintr-o sursă oficială.
 3. Dovada biletului de întoarcere acasă. Adesea, aceasta este sub forma biletului real sau a rezervării care arată data plecării, dar poate fi o declarație de intenție scrisă de mână, inclusiv datele de plecare prevăzute.
 4. Dovada asigurării medicale (acoperire minimă 30.000 EUR).
 5. Dovada cazarii. Poate fi prezentat sub formă de confirmare a locuinței pentru studenți sau a unui certificat de pensiune și cazare sau „attestation d'accueil” (dacă locuiți cu prieteni sau rude).
 6. Dovada de competență în limba franceză, dacă studiați un curs de limbă franceză.

Există o taxă pentru cererea de viză și trebuie să aveți, de asemenea, un pașaport care este valabil pentru o perioadă de trei luni după data de expirare a părții solicitate. Trebuie să completați o cerere pe care o semnați și trebuie să depuneți trei fotografii împreună cu cererea.

Când trebuie să aplicați?

Poate dura până la două luni pentru ca o cerere de viză să fie aprobată, așa că ar trebui să trimiteți toate informațiile necesare cât mai repede posibil înainte de a planifica să plecați. Viza de student „Schengen” de scurtă ședere durează 90 de zile, o viză temporară de lungă ședere de trei până la șase luni și o viză de lungă ședere pe durata cursului dvs.: trei ani pentru licență, doi ani pentru un master și patru ani pentru un doctorat.

Timp de procesare

2 Months

Oportunități de lucru

În calitate de student internațional cu o viză de studiu în Franța, puteți lucra până la 964 de ore într-un singur an (aproximativ 60% din angajarea cu normă întreagă timp de un an) - în timp ce sunteți la curs și atâta timp cât aveți un permis de ședere valabil.

Ore pe săptămână

0

De ce ai nevoie de acest tip de viză?

Când completați cererea pentru o viză pentru Franța, este esențial să completați cererea în întregime. Nu trebuie să lăsați nimic necompletat, deoarece acest lucru poate întârzia foarte mult procesul de aplicare. De asemenea, trebuie să vă asigurați că aveți toate documentele necesare și să le trimiteți împreună cu cererea.