Master în Biologie Moleculară și Microbiologie de Mediu

Generalități

Programul de descriere

84653_E2SQuadri.png

Cererea socială din ce în ce mai puternică în domeniile Mediului, dezvoltarea durabilă și sănătatea necesită acum o sinergie a competențelor de ultimă oră care implică Științele Chimice și Biologice.

Masteratul în biologie moleculară și microbiologie de mediu antrenează specialiști cu o măiestrie a biologiei moleculare moderne și a microbiologiei de mediu , cu un fond solid în chimie , capabil să înțeleagă problemele de mediu legate de:

 • Protecția ecosistemelor ,
 • Ecotoxicologia solurilor, sedimentelor și apei,
 • Identificarea microorganismelor care reprezintă un risc pentru mediu sau pentru sănătatea publică,
 • Bio-reabilitarea siturilor afectate de poluarea antropică (industrială și agricolă).

Universitatea de biologie moleculară și microbiologie de mediu se află în centrul acestei evoluții tehnologice și socio-economice. La un punct de întâlnire între lumea profesională și Universitatea dintr-o regiune care găzduiește facilități la scară largă a mai multor companii industriale în cauză de bio-depoluare (Total, Arkema, industrii chimice din situl Lacq) și activitate agricolă puternică.

Masteratul în biologie moleculară și microbiologie de mediu oferă, de asemenea, o perspectivă internațională atât prin stagii, cât și prin posibilitatea de a obține o diplomă dublă cu "Master în biotehnologie a mediului și sănătății" de la Universitatea din Oviedo (Spania).

Metodele biologice dezvoltate pentru remedierea siturilor contaminate, tratarea efluenților, controlul utilizării produselor fitosanitare sau căutarea agenților patogeni în apele naturale și sistemele de răcire sau distribuție a apei sunt din ce în ce mai solicitate și sunt propuse ca alternative necesare pentru îmbunătățirea durabilă a problemelor de mediu.

Punerea în aplicare a acestor metode, precum și dezvoltarea instrumentelor și tehnicilor de analiză moleculară (PCR cantitativă, cipuri de ADN, secvențiere cu randament ridicat, analiză bioinformatică, biosenzori microbieni, OMG, inginerie proteică) reprezintă una dintre provocările pentru politicile industriale și de mediu în anii următori.

Poate fi avută în vedere o orientare către cercetare, în funcție de alegerea opțiunilor și mai ales a stagiilor. Se bazează pe principalele axe de cercetare ale echipei de mediu și microbiologie (EEM) ale IPREM (UMR CNRS 5254), recunoscută pentru expertiza sa în microbiologie și mediu. Continuarea studiilor în teza de doctorat predispune la locuri de muncă ca profesori-cercetători în învățământul superior, cercetători în organizații publice de cercetare (CNRS, INRA) sau departamente industriale de cercetare și dezvoltare.

Obiective

La sfârșitul acestui curs, absolvenții vor dezvolta următoarele abilități în funcție de alegerea lor de cursuri opționale:

 • Identificați conceptele și abordările microbiologiei și biologiei moderne,
 • Înțelegeți complexitatea și importanța proceselor microbiene în mediu,
 • Stăpânește metodologiile biochimice moderne, moleculare și genetice, precum și instrumentele matematice, statistice și de calcul,
 • Căutați agenți patogeni în medii naturale și instalații industriale sau selectați micro-organisme care pot degrada contaminanți de origine biotică sau abiotică în laborator sau în mediul natural,
 • Efectuați experimente pentru a evalua eficacitatea metodelor biologice sau chimice de remediere a mediului,
 • Efectuează studii și formulează opinii pentru a rezolva problemele practice pe care le prezintă protecția ecosistemelor: evaluarea beneficiului-risc al metodelor utilizate, stabilirea protocoalelor de studiu pe teren,
 • Stăpânește instrumentele de analiză statistică și integrează cunoștințele necesare respectării mediului în cadrul dezvoltării durabile,
 • Efectuați experimente pe teren pentru a evalua eficacitatea metodelor chimice sau biologice pentru protecția eco- și agrosistemelor.

Cunoștințe și abilități

Predarea teoretică, metodologică și practică trebuie să îi conducă pe studenți să dobândească bazele necesare pentru o integrare eficientă în lumea afacerilor sau a cercetării, dar și pentru comunicarea cu reprezentanții lumii socio-profesionale.

Al doilea an al Masterului "Biologie moleculară și microbiologie de mediu" include:

 • Predare teoretică și practică de către profesorii-cercetători, completată de conferințe în care profesioniștii din sector își împărtășesc experiența pe teren, precum și vizite la companii,
 • Un stagiu de 4 până la 6 luni într-o companie, o organizație profesională sau un laborator de cercetare.

Cursurile sunt orientate către dobândirea de abilități științifice și tehnice, precum și cunoașterea preocupărilor profesionale, astfel încât studenții să poată fi operați pentru a răspunde cerințelor sectorului, dar să fie, de asemenea, o sursă de perspective inovatoare în contextul misiunilor care li se vor repartiza. .

În primul semestru, accentul este pus pe desfășurarea lucrărilor personale, în grupuri de la unu la patru, în funcție de curs, care acoperă cercetări bibliografice, analiza articolelor bibliografice și / sau lucrări din domeniul de expertiză, redactarea lucrărilor științifice, prezentări orale , lucrări de laborator, inclusiv elaborarea, implementarea și analiza rezultatelor unui protocol experimental.

Organizare

M2 Conținut de formare

130241_M2MicroCurriculum.jpg

Controlează cunoștințele

 • Examenele finale
 • Evaluări în curs
 • Prezentări orale

Cerințe de admitere

Limba engleză

Solicitanții trebuie să vorbească fluent limba engleză, atât în ​​scris, cât și în vorbire. Un solicitant al cărui limbă maternă nu este engleza trebuie să ia un test internațional recunoscut în limba engleză.

 • Scorul minim necesar: CECRL B2 level în engleză

a lua legatura

Pentru orice informații suplimentare sau întrebări legate de cerere:
christine.cagnon@univ-pau.fr
beatrice.lauga@univ-pau.fr

Mai multe informatii:
https://formation.univ-pau.fr/en/programs/science-and-technology-STS/master-degree-14/master-chemistry-and-life-sciences-64_1/m2-molecular-biology-and- mediu-microbiologie-K5QJ1HYD.html

Birou internațional de bun venit:
http://univ-pau.fr/en/welcome-desk

Ultima actualizare Mart 2020

Despre facultate

UPPA offers its students initial or continuing education, work/study programs or apprenticeships, to obtain Bachelor’s, Master’s and vocational degrees and Doctorates through its 5 UFRs (Teaching and ... Citeste mai mult

UPPA offers its students initial or continuing education, work/study programs or apprenticeships, to obtain Bachelor’s, Master’s and vocational degrees and Doctorates through its 5 UFRs (Teaching and Research units) and two Doctoral schools. Citește mai puţin
Anglet , Bayonne , Mont-de-Marsan , Pau , Tarbes + 4 Mai mult Mai Puțin