Master în limba italiană, literatură și civilizație

Generalități

Programul de descriere

Programul de masterat propus de Institutul de Studii Italiane se reunește în jurul unei idei puternice de formare care are ca scop nu numai pregătirea studenților pentru un viitor profesional, ci și permiterea dobândirii unei identități culturale mature, cu adevărat necesară astăzi , într-un moment în care ne găsim expuși, pe de o parte, omologării și, pe de altă parte, unui solipsism steril. Studiul literaturii, integrat în contextul unei civilizații care, de asemenea, dialoguează cu componentele sale artistice și muzicale, are toate caracteristicile necesare pentru a realiza acest proces formativ în întregime, tocmai pentru că se bazează pe un mediu comunicativ, cuvântul care permite, într-un mod mult mai semnificativ decât limbajul vizual, o experiență reală.

După cum afirmă filosoful german Ernst Bloch, oamenii au nevoie întotdeauna de o educație în speranță tocmai pentru a putea face față unor experiențe care "le aruncă în mod activ în noul care se afirmă și la care ei înșiși aparțin": cuvântul Erfahrung ("experiență") tocmai o "călătorie" care generează cunoștințe. Există o componentă puternică de proiectare care nu satisface situațiile de urgență și status quo-ul, ci aspiră să se schimbe; nu visează la ipoteze fanteziste într-un viitor nedeterminat, ci provoacă prezentul, îndemnând-o să dezvăluie ceea ce nu este încă vizibil, posibila utopie, dincolo de zgomotul de fond al evenimentelor curente.

În literatură, în artă, în muzică, toate acestea dobândesc amprenta inconfundabilă a dorinței umane, dând imediat naștere unei recunoașteri și unui sentiment profund de apartenență. Poetul rus Osip Mandelštam scria: "Pe paharul veșniciei, respirația mea, căldura mea, sa răspândit. // A fost imprimat un desen / în cele din urmă indescifrat. // Lasati sedimentul momentului sa dispara / designul dragut nu poate fi sters "(traducere de Gianfranco Lauretano); și Mario Luzi: "Fly, cuvânt, crește în profunzime, / [...] / dar nu te separa de mine, nu te lua, / te rog, la acea întâlnire cerească / singur, fără căldura mea / ...]. " Înțelegerea cu adevărat a tradiției înseamnă a lua acest endiadi al eternității și revelației momentului, contemplarea universalului și împărtășirea sentimentului individual, a îmbrățișării calde a umanității.

Cursul de masterat propus de Institutul de Studii Italiane prezintă o particularitate absolut unică în ceea ce privește oferta educațională a celorlalte universități, deoarece se bazează pe un plan de studiu care constă în cursuri care, în fiecare an, sunt adunate pe o temă specifică: unitate tematică care devine un stimul și o oportunitate concretă pentru interdisciplinaritate. El intenționează să ofere studenților săi dobândirea unui drept matur de cetățenie în domeniul cuvântului, care să le permită să pună la îndoială prezentul, să se îndrepte în mod conștient spre viitor și, mai presus de toate, să recunoască propria lor unicitate de persoane.

Structura și conținutul

Programul de studiu cu normă întreagă include 120 ECTS pentru o durată obișnuită de 2 ani. Aceasta corespunde celei "2" din sistemul Bologna și este echivalentă cu diploma de masterat. Un acord semnat la 4 aprilie 2011 stabilește, de asemenea, echivalența dintre Master of Arts în "limba italiană, literatura și civilizația" din USI și de masterat în "Filologie modernă, literatură, teatru și cinematografie" de la Universitatea din Pavia și, prin urmare, permite absolvenților masterului USI să intre în competiții publice italiene.

Maestrul este împărțit în trei domenii tematice principale: limba italiană / literatura italiană și comparativă / arta, istoria și civilizația, într-un curs de formare integrat care favorizează cunoașterea în general a cunoștințelor în diferite domenii separate de granițele disciplinare. Literatura italiană, o temă centrală, este astfel propusă în comparație constantă cu contextul civilizației în care este produsă și studiată. Personalul didactic include specialiști recunoscuți pe plan internațional de prestigiu renumit în cercetare. Învățarea este favorizată de mediul italian, deschis pentru plurilingvism și de condițiile ideale de studiu ale Universității Elveției Elvețiene.

etapă

În timpul Maestrului, studenții pot alege să includă un stagiu într-o instituție sau o companie (6 ECTS) printre activitățile curriculare incluse în planul de semestru III. Experiența profesională în cadrul organizațiilor care activează în domeniul cultural sau educațional reprezintă o oportunitate valoroasă de a-și finaliza pregătirea și de a orienta alegerile viitoare.

Direcția ISI evaluează și aprobă proiectele de stagiu, luând în considerare calea de studiu a elevului individual și activitatea de cercetare definită pentru teza de masterat. În general, este necesar un angajament de cel puțin trei luni cu normă întreagă, pentru a garanta o colaborare prelungită și dobândirea de abilități solide.

Elevii MLCI au efectuat până acum stagii în următoarele domenii:

 • Predare: USI Universitatea din Elveția italiană, licee și licee, instituții de sprijin educațional;
 • Muzee și arhive: Muzeul de artă Mendrisio, Muzeul de Artă Cantonală Lugano, RSI - Arhiva, MASILugano - LAC, Biblioteca Universității din Lugano;
 • Teatru: LuganoInScena;
 • Editura și jurnalismul cultural: RSI - Institutul Treccani, Departamentul Tineret și Evenimentele de la Lugano - Asociația Sotell, Corriere del Ticino, ACTG, RSI - Rete Tre.

Oricine intenționează să valideze o activitate de lucru la o instituție elvețiană sau străină ca stagiu trebuie să depună mai întâi, prin trimiterea sa la secretariatul ISI (isi.com @ USI .ch), un proiect de stagiu care urmează să fie aprobat de conducerea Institutului.

Acest proiect va include o scurtă descriere a sarcinilor atribuite, o prezentare a instituției în care se va desfășura stagiul, o indicație precisă a orelor lucrate și o scrisoare motivativă de prezentare a stagiului în ceea ce privește coerența cu cursul formativă a Maestrului.

Odată ce aprobarea este obținută de la conducerea ISI, elevul va trebui să urmeze procedura de înregistrare la Serviciul de carieră USI : la sfârșitul stagiului, elevul va trebui să transmită un raport și un certificat semnat de instituția în care a avut loc stagiu. Înainte de a depune aceste documente la serviciul de carieră, este necesar să le prezentați Secretariatului Institutului pentru a obține validarea conducerii.

oportunităţi de carieră

În plus față de eventuala oportunitate de a continua cu un doctorat de cercetare, cursul de master are mai multe oportunități profesionale: predarea limbii italiene, a limbii și a civilizației sale, în școli; lucrează în biblioteci și arhive; editare și mass-media; în cele din urmă, în cazul unei specializări istorico-artistice, managementul muzeelor și moștenirea "memoriei colective".

Studiu de predare italiană în școlile obligatorii în Elveția în limba italiană

Maestrul în limba italiană, literatură și civilizație oferă pregătirea disciplinară necesară pentru a preda limba italiană ca în medii și licee.

Instruirea pedagogică în scopuri didactice este asigurată de Departamentul de Instruire și Învățare (DFA) al Universității de Științe Aplicate din Elveția (SUPSI) cu sediul la Locarno.

Convenția USI - Universitatea din Pavia

Începând cu data de 4 aprilie 2011, Master of Arts în " USI Language Language, Literature and Civilization" și Master în "Filologie Modernă, Literatură, Teatru și Cinematografie" de la Universitatea din Pavia sunt echivalente. Acordul va permite absolvenților masterului USI să obțină accesul deplin la competițiile publice italiene, cu referire în special la cele din domeniul predării.

admitere

Sunt admise:

 1. Elevii care au obținut o diplomă de licență în domeniul umanitar cu un număr adecvat de credite în diferite discipline ale studiilor italiene (cel puțin 60 din 180). Cei care discută testul final de licență până la sfârșitul acestui an pot fi admiși la Maestru.
 2. Elevii care au obținut o diplomă de patru ani în domeniul științelor umane, sub rezerva evaluării studiilor anterioare și a unui posibil interviu cu directorul Maestrului. Ei vor putea să obțină Masterul cu 60 de credite de studiu plus complementul tezei.

Conducerea masteratului își rezervă dreptul de a integra planul de studiu cu câteva cursuri fundamentale dacă nu sunt prezente în curriculumul universitar al candidatului.

înregistrare

Pentru a vă înregistra, candidații sunt invitați să urmeze instrucțiunile pentru completarea formularului online la adresa https://registration.lu. USI .ch /.

Înregistrarea hârtiei

Înregistrarea pentru program are loc și prin trimiterea formularului de înregistrare și a documentației necesare în format tipărit (înregistrările prin e-mail sau prin fax nu sunt acceptate) la următoarea adresă:

Universitatea din Elveția italiană, USI
Protopopiatul Facultății de Științe ale Comunicării
Via Giuseppe Buffi 13
CH-6900 Lugano
Elveția

documentație

 • Formular de înregistrare;
 • Fotocopia calificărilor (licență, licență, grad, diplomă de liceu);
 • Certificat de licență / examen de diplomă (fișă)
 • Traducere certificată a diplomelor nescrise în italiană, germană, franceză, engleză sau spaniolă;
 • Curriculum vitae;
 • Scrisoarea de motivație scrisă de candidat (maxim o pagină);
 • Certificat care atestă cunoașterea limbii italiene (pentru vorbitorii care nu sunt italieni);
 • Fotocopia unui document de identitate;
 • Fotocopie a permisului de ședere pentru candidații străini rezidenți deja în Elveția.

Înregistrări târzii

Aplicațiile târzii pot fi acceptate în funcție de disponibilitatea locurilor.

Taxă de înregistrare

Convenția de la Lisabona reglementează recunoașterea titlurilor academice în rândul țărilor semnatare și permite o simplificare considerabilă a practicilor administrative legate de admitere. Din acest motiv, candidații care și-au terminat studiile universitare anterioare într-o țară care nu este semnatar al Convenției (a se vedea lista de mai jos) sunt obligați să plătească o taxă de înregistrare de 100. CHF pentru a acoperi costurile administrative mai mari legate de tratamentul din dosarul de candidatură. Dacă cererea de admitere are succes, taxa va fi dedusă din prima taxă pentru semestru. În cazul unui rezultat negativ sau în cazul în care candidatul nu apare, taxa nu este rambursabilă.

Termen limită de înregistrare

 • Înscrierea pentru semestrul toamnei se va deschide la jumătatea lunii noiembrie .
 • Solicitanții sunt invitați să depună cererea până la 31 august .
 • Termenul limită de înregistrare pentru studenții care necesită viză este stabilit pentru 31 mai .
 • Cererile trimise după termenul limită pot fi acceptate dacă programul nu este încă finalizat.

Impozite

Taxa semestrială este de 4'000 CHF. Pentru studenții cu domiciliul legal în Elveția sau Liechtenstein în momentul absolvirii, taxa este de 2.000 CHF.

Plata taxei trebuie să se facă la începutul fiecărui semestru, în condițiile indicate pe factură și este o condiție pentru obținerea sau reînnoirea înscrierii.

Ultima actualizare Apr. 2020

Bursa de studiu Keystone

Descoperă opțiunile pe care ți le poate oferi bursa noastră

Despre facultate

USI is a young and agile university that offers its students a quality education and an enhancing study experience. International faculty teach students with an interdisciplinary, engaging, and intera ... Citeste mai mult

USI is a young and agile university that offers its students a quality education and an enhancing study experience. International faculty teach students with an interdisciplinary, engaging, and interactive approach, leaving room for practical application. The quality of the study curricula is complemented by USI small size, by its cosmopolitan environment and its informal and dynamic culture. These elements make USI a hub of opportunity open to the world, where students can engage in direct dialogue with their professors and define their educational path, discover unexpected horizons, and embrace international careers. Citește mai puţin
Lugano , Mendrisio + 1 Mai mult Mai Puțin