Master în Comunicarea Științei și Culturii

Generalități

Programul de descriere

Acest program de masterat formează profesioniști specializați în domeniul comunicării publice a științei și culturii, precum și în studiile socioculturale în general. Profesioniști capabili să influențeze dezvoltarea și democratizarea acestor domenii prin cercetare, proiectare, planificare, management și intervenții specializate.

Masterul nostru este înscris în Registrul național al programelor de absolvire a calității Consiliului Național de Știință și Tehnologie (CONACYT) ca un program de „Competență internațională”, care ne permite să oferim burse studenților noștri înscriși. Procesul de obținere a bursei CONACYT se face la ITESO în ultima săptămână a lunii august 2015, odată ce studenții s-au înscris.

Cu acest program academic, ITESO contribuie social la generarea de discuții și evaluări critice despre noile tehnologii, mass-media, dezvoltarea științifică și diferite expresii culturale, precum și interconectarea acestor elemente în cadrul unei comunități.

Contribuția din ce în ce mai mare a cercetării și producției academice a studenților noștri pentru a aborda problemele regionale și naționale, precum și implicarea absolvenților programului în domeniul profesional, ne-a permis să menținem evoluția remarcabilă a programului, ceea ce l-a făcut primul program ITESO să fi înscris în Registrul național al programelor absolvenți de calitate.

Profilul candidatului

Profesioniști cu o diplomă de studii superioare în științe sociale, științe umane, științe exacte și naturale sau studenți care sunt interesați să ofere activității lor profesionale o perspectivă socioculturală și un sentiment de transformare prin practicarea comunicării ca element strategic pentru impactul social.

Profesioniști capabili să stabilească conexiuni pe arena publică prin studiul, analiza și cercetarea realității.

Competențe generale

Accentul programului este pus pe proiectul particular al fiecărui elev. Cursurile și conținutul lor sunt menite să contribuie la dezvoltarea și finalizarea proiectului de cercetare a studenților în domeniul social ales. Astfel, competențele generale pe care studenții le vor dezvolta sunt:

 • Capacitatea de a construi și reconstrui reprezentări conceptuale care le permit să justifice sistematic analize critice și diagnostice practice ale situațiilor socioculturale concrete din perspectivă socioculturală.
 • Capacitatea de a pune probleme și de a proiecta abordări ale fenomenelor socioculturale în care comunicarea - înțeleasă ca o producție socială a sensului - poate fi identificată ca un factor pentru democratizarea practicilor, sistemelor instituționale, precum și a cunoașterii în mediul social.
 • Capacitatea de fundamentare a luării deciziilor pertinente în scenarii de producție de cunoștințe, pentru a genera explicații sau pentru a dezvolta strategii de management și intervenție legate de practicile instituționale sau sistemele de generare a cunoștințelor.

121969_pexels-photo-601170.jpegTirachard Kumtanom / Pexels

Motive pentru studierea acestui program de licență

 • Programul este înscris în Registrul național al programelor de absolvire a calității din Consiliul Național de Știință și Tehnologie (CONACYT, cu inițialele sale în spaniolă), acreditat ca „Program consolidat”
 • Singurul program de licență din Mexic, specializat în comunicarea științei și culturii.
 • Cea mai prestigioasă universitate privată din regiune în generarea de cunoștințe în domeniile științelor sociale, comunicării și culturii.
 • Profesori-cercetători de renume național și internațional, cu publicații extinse.
 • ITESO are una dintre cele mai importante biblioteci ale țării în domeniul științelor sociale și umaniste.
 • Centrul de documentare al Consiliului Național pentru Predarea și Cercetarea Științelor Comunicării (Coneicc, cu inițialele sale în spaniolă), cea mai mare colecție bibliografică de specialitate din țară în studii de comunicare, cu peste 10.000 de documente enumerate.
 • Programul de masterat este membru al Societății mexicane pentru diseminarea științei și tehnologiei (Somedicyt, cu inițialele sale în spaniolă), precum și a rețelei pentru popularizarea științei și tehnologiei pentru America Latină și Caraibe (Red-pop).

ITESO oferă o varietate de specializări, programe de master și doctorat care vă vor ajuta să fiți un profesionist mai bun și să interacționați cu membri de seamă ai academiei, organizații civile, guvern și sectorul privat. Avem mai mulți cercetători enumerați pe Sistemul Național al Cercetătorilor decât oricare altă universitate privată din vestul Mexicului, iar multe dintre programele noastre de absolvire sunt recunoscute de Registrul Național al Programelor de Absolvență de Calitate.

Programele absolvite ITESO vă oferă acces la rețele de cunoștințe în care cercetătorii, experții și studenții lucrează împreună la proiecte academice, profesionale, sociale, culturale și economice. Studiind la ITESO, veți arunca o privire mai atentă asupra activității unor universitari de renume care pun valorile umane în centrul activității lor; ei sunt interesați să aducă contribuții relevante la cunoaștere și să ofere soluții viabile la probleme specifice. Din aceste motive, ITESO este recunoscut drept cea mai importantă universitate privată din vestul Mexicului.

Profesorii noștri sunt experți în domeniile lor; conduc proiecte în colaborare cu alți universitari, atât din cadrul ITESO, cât și din alte universități; participă activ la proiecte de colaborare și cercetare și sunt dedicați valorilor și fundamentelor proiectului nostru educațional.

În plus, universitatea noastră aparține sistemului universitar iezuit, un grup de universități care are cele mai multe programe înscrise în Registrul național al programelor de absolvire a calității (PNPC, cu inițialele sale în spaniolă) ale Consiliului Național de Știință și Tehnologie (CONACYT, în inițialele sale în spaniolă) în sectorul învățământului privat.

Profil absolvent

Absolvenții vor putea:

 • Influențarea democratizării științei și culturii prin cercetare, proiectare, planificare și intervenții profesionale.
 • Cercetări despre comunicarea științifică și culturală pentru a produce noi cunoștințe teoretice, metodologice și empirice despre obiect, dimensiunile sale și manifestările concrete.
 • Conectarea cu alți agenți instituționali pentru a dezvolta sisteme de cercetare științifică și creare culturală, prin diseminarea și schimbul de produse și servicii.
 • Participarea la activități de comunicare științifică și culturală din perspectivă socioculturală și contribuirea la crearea și dezvoltarea unei culturi științifice și umaniste în societate.

Planul de studiu

Programul de masterat este format din 98 de credite, echivalentul a 13 cursuri de 3 ore pe săptămână, care pot fi susținute în 4 semestre într-un program cu normă întreagă sau în până la 8 semestre într-un program part-time. Studenții cu normă întreagă trebuie să urmeze 4 cursuri pe semestru. De asemenea, aceștia trebuie să consacre cel puțin 3 ore suplimentare pe săptămână pentru a citi misiunile și lucrările scrise.

Programul academic actual este structurat în: Fundamente; Cercetare, dezvoltare și inovare (CDI); și electivi.

Cursurile pot fi luate în orice ordine, cu excepția zonei de proiect, care are cursuri serializate. Studenții trebuie să ia:

 • 5 cursuri fundamentale.
 • 6 cursuri de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI).
 • În calitate de electivi, fiecare student poate alege unul dintre cele trei cursuri din Linia de generare și aplicare a cunoștințelor (LGAK), care se concentrează în mod special pe tema proiectului de cercetare. De asemenea, pot alege două cursuri elective din catalogul curricular al programului de absolvire ITESO sau de la alte instituții de nivel echivalent.

Cursuri fundamentale

 • Comunicare, știință și cultură
 • Teoria socială
 • Teoria socioculturală a comunicării
 • Comunicarea publică a științei și culturii
 • Seminar aprofundat despre comunicare, știință și cultură

Cercetare, dezvoltare și inovare (CDI)

 • Metode de cercetare socială
 • Metodologia cercetării socioculturale
 • Proiectul tezei I
 • Proiectul de teză II
 • Proiectul III
 • Proiectul de teză IV

opţionale

 • Elective I
 • Electiv II

Ultima actualizare Mart 2020

Despre facultate

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a ... Citeste mai mult

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a tradition that has historically been at the center of the world thought, known for educating leaders in all the fields of science and art. Citește mai puţin