M.Sc. în Management și Inginerie în Informatică și Decizie (MME-DDS)

RWTH Business School / RWTH Aachen University

Descrierea programului

Citește Descrierea Oficială

AACSB Accredited

M.Sc. în Management și Inginerie în Informatică și Decizie (MME-DDS)

RWTH Business School / RWTH Aachen University

15% DISPOZIȚIE PRECEDENTĂ! APLICĂ ÎNAINTE IAN 25, 2018 -

Lumea și întreprinderile noastre se confruntă, în special, cu schimbări perturbatoare datorită creșterii exponențiale atât a cantității de date care poate fi capturate dintr-o gamă largă de surse de date, cât și a capacităților computaționale de procesare a datelor. Viitorii experți și manageri vor trebui să înțeleagă cum să pârghie știința datelor și decizia științifică pentru a crea valoare din date - aceasta este ceea ce veți învăța în acest program de masterat.

Acest curs captivant este conceput la intersecția domeniilor științei datelor și științei deciziei (Operations Research), iar absolvenții vor învăța cum să combine tehnicile de învățare în mașină și tehnici de învățare profundă cu abordări de optimizare matematică, algoritmi euristici și tehnici de simulare pentru a crea valoare în zone specifice de aplicare. Clasamentul QS reflectă excelența în domeniul cercetării operaționale de la RWTH Aachen, care este clasată ca fiind cea mai importantă universitate pentru acest domeniu în Germania în 2017.

MME-DDS WEBINAR

Alăturați-vă la unul dintre următoarele seminarii web

 • Joi, 11 ianuarie 2018 la ora 16:30 MEZ (ora germană)
 • Joi, 18 ianuarie 2018 la ora 16:30 MEZ (ora germană)
 • Joi, 1 februarie 2018 la 3:30 PM MEZ (ora germană)
 • Joi, 15 februarie 2018 la 4:30 PM MEZ (ora germană)

Vă vom prezenta programul în general, domeniile de cercetare și procesul de aplicare.

În urma prezentării online, veți avea șansa să vă adresați întrebările într-un Q

Înscrieți-vă la webinar aici: https://rwth-aachen.adobeconnect.com/mme-dds/

Între timp, urmăriți o înregistrare a webinarului nostru anterior și trimiteți-ne un e-mail dacă aveți întrebări despre program.

OPORTUNITATI DE DEZVOLTARE

Datele devin noul "petrol", materia primă din care se creează valoare deoarece întreprinderile devin întreprinderi predictive și își digitiză lanțul valoric. Fiecare sector industrial și domeniul de aplicare vor beneficia de luarea unor decizii optime de afaceri utilizând tehnici bazate pe date. Deciziile operaționale sunt suportate sau chiar automatizate folosind modele de învățare automată de ultimă generație combinate cu tehnici de optimizare.

Deveniți expertul tehnologic de mâine, înscriindu-se în programul nostru de Master care combină domeniile datelor și științelor decizionale. Aflați cum să dezvoltați modele predictive de ultimă oră și cum să luați decizii care să optimizeze obiectivele afacerii.

DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ ȘI PERSPECTIVA DE CARE AȚI DEZVOLTATE

MME în domeniul datelor și deciziilor decizionale a fost concepută cu grijă pentru a echipa profesioniști ambițioși cu o experiență STEM cu un set distinct de competențe necesare pentru a reuși într-o economie digitizată și globalizată.

Deciziile bazate pe date devin critice într-o singură verticalizare după următoarea. Multe profesii se vor confrunta cu schimbări perturbatoare, descrierile postului se vor schimba în mod semnificativ, dat fiind că deciziile bazate pe date se află în centrul creării de valoare pentru întreprinderi și vor apărea noi locuri de muncă. Sarcinile efectuate în prezent manual sau susținute de abordări simple vor necesita cunoștințe de specialitate în domeniul datelor și deciziei, tehnicilor de învățare și tehnicilor de optimizare în viitor.

Masteratul M.Sc. diplomă acordată de RWTH Universitatea Aachen din Germania vă va permite, de asemenea, să vă urmați o carieră academică și să continuați studiile spre un doctorat în domenii precum Știința Datelor, Învățarea Machine

Indiferent de modul în care doriți să urmați după absolvire: Echipa noastră specializată de specialiști din centrele de carieră și antreprenoriat vă va însoți pe această călătorie și vă va ajuta să vă decideți cum să vă realizați cel mai bine ambițiile, fie că este vorba de un nou loc de muncă interesant, fie de a începe propria afacere. Încercăm să plasăm absolvenții noștri în tehnologii globale, chipuri albastre, campioni tehnologici ascunși, consultanță tehnologică lider și asociații de tehnologie cu creștere rapidă. Centrul pentru Antreprenoriat de la Universitatea RWTH din Aachen deține și o experiență îndelungată de susținere a inițiativelor inovatoare de către absolvenții noștri - între 70 și 100 în fiecare an.

Următoarea listă oferă o idee despre posibilii locțiitori de date pentru elevii de succes ai programului de masterat, combinând cercetarea datelor și operațiunile.

 • Cu amănuntul
 • Industrie
 • Transport
 • Energie

Domenii suplimentare de aplicare pot fi găsite în:

 • Marketing (de exemplu, plasarea anunțurilor, optimizarea SEO, optimizarea campaniei de marketing etc.)
 • Asistența medicală (de exemplu, medicina personalizată, diagnosticarea automată etc.)
 • Finanţa
 • Politică
 • Agricultură
 • Durabilitate
 • Sport
 • Educaţie
 • etc.

De fapt, este greu să vină cu o industrie sau serviciu care nu este direct sau indirect afectat de luarea deciziilor bazate pe date și algoritmi. Pe măsură ce nevoia de schimbare a deciziilor (mai flexibilă, în timp real, în medii incerte și în continuă schimbare), un proces decizional bazat pe optimizarea matematică este inevitabil. Numai analizele de predicție (de exemplu, învățarea automată) pot valorifica potențialul datelor istorice și prezente; numai analizele prescriptive (optimizarea matematică și cercetarea operațiunilor) pot capta întreaga gamă de opțiuni cu care se confruntă factorul de decizie.

ASPIRĂRILE NOASTRE

Acest program este ideal pentru tine dacă vrei să te dezvolți ca un profesionist și să transformi cariera ta.

Aplicați acum dacă:

 • Aveți un STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), cel puțin un an de experiență de lucru cu normă întreagă și doriți să vă aprofunda cunoștințele în materie de învățare automată, inteligență artificială, tehnici de cercetare a operațiunilor (optimizare matematică, algoritmi euristici și simulare) , și luarea deciziilor bazate pe date.
 • Sunteți pasionați de inginerie și tehnologie și doriți să vă îmbunătățiți abilitățile pentru a face față provocărilor de mâine în crearea de valori din datele folosind algoritmi.
 • Vrei să înveți cum să pârghieți învățarea în mașină, inteligența artificială, cercetarea operațiunilor și luarea deciziilor bazate pe date în modele de afaceri profitabile și durabile, care vă permit să conduceți transformarea tehnologică în industria dvs. mai degrabă decât să o urmați.
 • Aveți o bună cunoaștere și o experiență de lucru cu cel puțin un limbaj de programare la nivel înalt (de ex. Python, Java, C / C), precum și o experiență în dezvoltarea de software sau de a contribui la un proiect software.

DESCRIEREA CURRICULUMULUI

Viitorii experți în domeniul datelor și deciziilor de decizie vor trebui să reunească expertiza dintr-o gamă largă de domenii:

 • Învățarea în masă, învățarea profundă și inteligența artificială
 • Optimizarea matematică, algoritmi euristici și tehnici de simulare
 • Înțelegerea, manipularea și îmbogățirea datelor
 • Cunoștințe specifice industriei (de ex

MME în domeniul datelor și deciziilor decizionale oferă un program cuprinzător de cursuri de bază în materie de învățare în mașină, optimizare matematică și euristică și luare de decizii bazate pe date. Aceste cursuri sunt însoțite de o gamă largă de cursuri elective care oferă adâncimi de scufundări în domenii specifice de aplicare. Cursurile noastre combină cercetarea exigentă și de ultimă oră cu proiecte practice și provocări. Revizuim continuu și extindem setul de electives pentru a acoperi ultimele tendințe și pentru a fi la curent cu schimbările tehnologice.

Programul de doi ani cu normă întreagă constă din șapte clădiri cheie, dintre care unele pot fi personalizate pentru a vă satisface nevoile și interesele individuale. Puteți, de asemenea, să vă înscrieți într-un curs de limbă germană fără costuri suplimentare.

DDS Essentials (10 CP pentru a fi finalizate în semestrul 1): "DDS Essentials" constă din două cursuri care acoperă și reîmprospătează esențiale relevante în matematică, statistici, algoritmi și structuri de date. Aceste module pun bazele pentru a participa cu succes la cursurile de bază în domeniul datelor și deciziilor decizionale, precum și în unele domenii de aplicare și specializări. Dacă puteți furniza dovezi că sunteți pregătiți pentru temele abordate în aceste cursuri, puteți aplica pentru a schimba aceste module cu două dintre următoarele patru module: Managementul tehnologiilor și inovațiilor, Managementul strategic, Managementul marketingului sau Managementul antreprenorial. Dovada de competență poate include, de exemplu, o programă detaliată și rezultatele examenelor cursurilor pe care le-ați abordat în studiile anterioare. În unele cazuri, poate fi programat un examen suplimentar pentru a vă demonstra cunoștințele în acest domeniu.

Data Science (15 CP să fie finalizate în semestrul 1 și 2): Blocul "Data Science" este alcătuit din trei module. Modulul "Predictive Modeling" acoperă principalele aspecte legate de gestionarea datelor și problemele legate de calitatea datelor, modelarea predictivă și validarea cazurilor de afaceri și de utilizare, precum și evaluarea previziunilor. Cursul "Învățarea în mașină și inteligența artificială" se va concentra pe fundamentele și evoluțiile de ultimă oră într-o mașină și învățare profundă. Al treilea modul este un exercițiu practic care completează cele două prelegeri.

Tehnologii de decizie și tehnologii de optimizare (20 CP să fie finalizate în semestrul 1 până la 3): Acest bloc constă din patru module: Modulul "Optimizare exactă: modelare" introduce conceptele din spatele construirii modelelor decizionale de ultimă generație care sunt capabile pentru a capta explozia combinatorică a opțiunilor, inclusiv a rețelelor și a programelor liniare și întregi. Modulul "Optimizare exactă: algoritmi" se concentrează asupra metodelor moderne de rezolvare a acestor modele de optimizare. Cursul acoperă algoritmi nu numai pentru probleme deterministe, ci și tehnici de optimizare robustă și teorie a jocurilor algoritmice, care permit o incertitudine în procesul de luare a deciziilor. Modulul "Optimizare euristică" acoperă fundamentele metaheuristice și provocările întâlnite la proiectarea euristică de înaltă performanță pentru sarcini complexe de planificare în diferite domenii. Al patrulea modul este un exercițiu practic care completează cele trei prelegeri.

Stagiu sau studiu în străinătate (20 de ore să fie finalizate în semestrul 2): ​​Aplicați-vă abilitățile într-o practică de plasament la nivel de întreprindere la întreprinderi globale, cum ar fi Deutsche Post DHL, PTV Group și altele. în școlile de vară sau cursurile online.

Domeniul de aplicare a domeniului de aplicare (15 CP pentru a fi finalizat în semestrul 3): Alegeți trei dintre următoarele cursuri elective pentru a obține cunoștințe detaliate în domenii specifice:

 • Optimizarea sistemelor logistice
 • Sisteme avansate de planificare în lanțurile de producție și furnizare
 • Modele de afaceri bazate pe date
 • Energie și climă

Inginerie Electives (10 CP să fie finalizate în semestrul 3): Alegeți două dintre următoarele opțiuni pentru a obține o înțelegere profundă a domeniilor tehnologice specifice:

 • Tehnologie avansată de software
 • Simularea sistemelor de evenimente discrete
 • Inginerie industrială și ergonomie
 • Principiile ingineriei sistemelor robotizate

Teza de masterat (30 CP pentru a fi finalizat în semestrul 4): Prin scrierea unei teze de master la sfârșitul programului, vă demonstrați capacitatea de a rezolva o provocare metodologică sau analitică utilizând cunoștințele dobândite în timpul programului și metodele de cercetare științifică.

Cursuri de limba germană (două cursuri care vor fi finalizate în semestrele 1 și 3): Învățarea unei alte limbi este o parte importantă a unei cariere de succes. A deveni expert în limba germană este, de asemenea, o condiție prealabilă esențială pentru succesul pe piața muncii din Germania, atât pentru un stagiu în timpul studiilor, cât și pentru o poziție permanentă după aceea. Ca parte a programului, vă oferim opțiunea de a completa cursuri intensive de limbă germană pentru a vă lărgi înțelegerea culturală și a vă îmbunătăți opțiunile de carieră. Poate fi posibil să vă înscrieți în alte cursuri de limbă în semestrul 2 și 4, la dispoziția dumneavoastră. Consilierul studențesc vă va ajuta să luați legătura cu contactele relevante.

EXPERIENȚĂ DE ÎNVĂȚARE

Elevii înscriși în acest program vor învăța progrese fundamentale și de vârf în materie de învățare în mașină, inteligență artificială, cercetare operațiunilor și științe decizionale. Cursurile sunt predate de experți din lumea întreagă în domeniile lor respective. Modulele elective permit studenților să se specializeze într-o varietate de domenii, cum ar fi producția sau logistica, pentru a obține o înțelegere profundă a industriilor specifice.

Școala de Afaceri RWTH se află în noul Campus al Universității RWTH Aachen. Școala de Afaceri și organizația părintească, Școala de Afaceri și Economie a Universității se numără printre mai puțin de 5% dintre școlile de afaceri din întreaga lume care sunt acreditate AACSB. RWTH Universitatea Aachen este unul dintre liderii mondiali în știință și tehnologie și are o reputație excelentă în comunitatea științifică și în companiile de vârf. Universitatea este listată la poziția 29 din clasamentul Times Higher Education pentru inginerie și tehnologie și la poziția 33 în clasamentul QS. În mod crucial, RWTH Aachen este clasat pe poziția 27 la nivel mondial prin "clasificarea angajatorului" și poziția 12 în Europa în domeniul cercetării operaționale și al statisticii în clasamentul universităților QS.

METODA NOSTRU DE PREDARE

 • Învățarea centrată pe elevi: toate cursurile se bazează pe o abordare bazată pe participanți, care pune accentul pe interacțiunea dintre instructori și participanți prin discuții de caz, prezentări de grup, dezbateri sau sesiuni de laborator.
 • Cunoștințe interdisciplinare: majoritatea cursurilor se concentrează pe intersecția dintre tehnologie și luarea deciziilor, ajutându-vă să abordați provocările din lumea reală din mai multe perspective și oferindu-vă o mentalitate cu adevărat interdisciplinară.
 • Experiență realistă: În majoritatea cursurilor, aveți ocazia să lucrați la provocările din lumea reală, permițându-vă să aplicați cunoștințele acumulate în clasă și să obțineți experiențe practice.
 • Echipe interculturale: întrucât lucrul în echipe multiculturale este dat în lumea de astăzi, majoritatea cursurilor prezintă proiecte de grup în care puteți rezolva provocările manageriale și tehnologice în echipele diversificate din punct de vedere cultural.

PARTENERII NOȘTRI

MME în domeniul datelor și deciziilor decizionale este livrat de RWTH Business School și University, precum și parteneri de vârf în mediul academic și industrie din întreaga lume. Alegeți între un schimb de experiență cu una dintre cele mai importante universități sau câștigați experiență profesională la unul dintre partenerii industriali de vârf.

CERINȚE DE ADMITERE

Focusul tehnologic
RWTH Business School caută candidați care au un background într-un domeniu tehnologic și cel puțin o diplomă de licență de inginerie sau știință într-un domeniu STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).
Solicitanții trebuie cel puțin
 • 125 puncte de credit în matematică și / sau științe naturale (de exemplu, fizică, chimie, informatică sau altele similare)
 • 25 puncte de credit în domeniile de matematică sau statistică superioare, sisteme de baze de date și de informare, programare, algoritmi și structuri de date, teoria complexității, metode cantitative /
Alte detalii sunt definite în regulamentul de examinare.
Experiență profesională de lucru
Solicitanții trebuie să aibă cel puțin 12 luni de experiență profesională.
Dovada de competență în limba engleză
Programul este predat în întregime în limba engleză. Este necesar un certificat recunoscut de competență în limba engleză.

PROCESUL DE APLICARE

Nu ezitați să ne trimiteți un e-mail la dds@business-school.rwth-aachen.de dacă aveți întrebări legate de procesul de înscriere.
 1. Colectați toate documentele în format pdf din lista noastră de verificare online.
 2. Creați un cont de aplicație online utilizând portalul de aplicații online.
  Portalul de aplicații se deschide în decembrie și va rămâne deschis până la data de 1 martie în fiecare an pentru solicitanții din afara Europei și până pe data de 15 iulie pentru solicitanții europeni.
  Urmați instrucțiunile detaliate pas cu pas sau punctele de mai jos. Există, de asemenea, un scurt videoclip YouTube care explică detaliat pașii.
  Din păcate, unele opțiuni nu au fost încă traduse integral în limba engleză, vă rugăm să urmați pașii de mai jos:
  1. Va trebui să creați și să activați mai întâi un cont pentru portalul de aplicații.
  2. Cursul MME-DDS va începe în Wintersemester 2018/19
  3. Tipul de studii: Masterat
  4. Gradul următor: Master 1 Fach
  5. Cursul MME-DDS este listat ca "Date de management și inginerie și științe decizionale"
  6. Semestrul de înscriere: 1 - admitere manuală
  7. Forma de studii: program masterat consecutiv
  8. Actualizați datele dvs. personale. Câmpurile înconjurate de o linie galbenă sunt obligatorii (locul și țara de naștere, prima naționalitate). În prezent, sistemul acceptă numai bărbați și femei ca gen, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate.
  9. Actualizați adresa de corespondență
  10. Actualizați-vă adresa de domiciliu permanentă (dacă nu este identică cu adresa de corespondență)
  11.Adăugați un cadru academic sau un program de studii. Rețineți că vi se va cere să introduceți primul dvs. subiect important. Din păcate, cea mai mare parte a listei este încă în limba germană. De asemenea, vi se cere să indicați când ați studiat. Din păcate, sistemul cunoaște numai vremurile semestriale germane. Dacă universitatea dvs. lucrează într-un program diferit. utilizați cea mai apropiată aproximație. Semestrul de iarnă începe, de obicei, în octombrie și se termină în februarie, Sommersemester începe de obicei în jurul lunii martie / aprilie și se termină în iunie / iulie. Contactați-ne dacă aveți întrebări.
  12. Urmați procesul de solicitare online și încărcați documentele necesare. Finalizați aplicația online prin "trimite".
  13. Examinați aplicația și verificați dacă totul este corect.
 3. Starea curentă a aplicației dvs. poate fi monitorizată prin portalul de aplicații online. Dacă sunteți admis, vom trimite confirmarea de admitere împreună cu contractul prin poștă.
Lista de verificare cu documentul necesar
Curriculum Vitae (CV): Vă rugăm să vă prezentați cel mai recent CV în limba engleză care să vă înscrie învățământul universitar, gradele, experiența de muncă și responsabilitățile.
Declarație personală: furnizați o declarație scurtă și convingătoare care reflectă obiectivele, aspirațiile și așteptările dvs. pentru a fi luate în considerare în acest program de masterat
Certificat de diplomă universitară și înregistrări universitare de înregistrări: Vă rugăm să furnizați o copie a certificatului de diplomă și a înscrisului dvs. de înregistrare a diplomei de licență, indicând, dacă este posibil, numărul de credite ECTS acordate. Mai mult, dacă documentele dvs. nu au fost emise în engleză sau germană, trebuie să trimiteți o traducere legalizată. Rețineți că puteți aplica înainte de a primi certificatul de diplomă finală. Totuși, va trebui să o prezentați ca parte a procesului formal de înscriere.
Două scrisori de recomandare: furnizați două scrisori de recomandare în limba engleză. Ele pot fi eliberate de un profesor universitar / lector sau de angajatorul dvs. actual sau anterior. Nu există o formă sau un format standard pentru scrisoarea de recomandare care trebuie utilizată, dar asigurați-vă că fiecare scrisoare de recomandare nu depășește două pagini și include următoarele detalii:
 • Relația dvs. cu autorul,
 • Istoria dvs. academică / profesională,
 • Calitățile / realizările / ambițiile din domeniul dvs.,
 • Trăsăturile personale și obiectivele,
 • Semnătura autorului,
 • Blocul de anteturi al instituției / companiei (dacă este posibil) și
 • O ștampilă a instituției / societății emitente (dacă este posibil).
Experiență profesională profesională: este necesară o experiență profesională de cel puțin un an în momentul înscrierii. Dovada experienței de muncă trebuie să includă următoarele detalii (în limba engleză):
 • Adresa completă și datele de contact ale companiei,
 • Data aderării și, după caz, data demisiei,
 • Săptămânal,
 • Loc de muncă, și
 • Descrierea succintă a sarcinilor și responsabilităților.
Certificarea limbii engleze: Acceptăm următoarele certificate de limba engleză:
 • Internet-based TOEFL cu un minim de 90 de puncte,
 • Testul IELTS (Academic) cu o bandă totală minimă, 5 puncte.
 • Cambridge Test - Certificat în limba engleză avansată (CAE),
 • Primul certificat în limba engleză (FCE), completat cu un B, și
 • Test de plasare la Centrul lingvistic al Universității RWTH Aachen (B2).
 • Pentru solicitanții germani: Ein Zeugnis, das englische Sprachkenntnisse auf dem Niveau B2 "Gemeinsamen europäischen Referenzrahmens (GeR)" ausweist. Dieser Nachweis wird zB durch die Vorlage eines deutschen Abiturzeugnisses erbracht, aus dem ersichtlich ist, dass englisch bis zum Ende der Qualifikationsphase 1 (Jahrgangsstufe 11 bis G8-Abitur, sonst Jahrgangsstufe 12) durchgängig belegt und mit mindestens ausreichenden Leistungen abgeschlossen wurde.
Rapoartele scorurilor nu pot fi mai vechi de doi ani până la data de 1 august a anului în care aplicați pentru cursul de studii. O copie a rapoartelor scorurilor trebuie să fie încărcată în sistemul de aplicații online. Dovada dvs. de competență în limba engleză nu este un document obligatoriu pentru aplicație. Cu toate acestea, trebuie să fie prezentată în timpul înscrierii. În consecință, puteți aplica chiar dacă încă mai așteptați să urmați un test de limbă sau să primiți rezultatele în momentul aplicării. Nu trimiteți foile de scor TOEFL sau IELTS la universitate (și nu prin ETS). Includeți o copie scanată a aplicației dvs. online și păstrați copia originală pe suport de hârtie.
În cazul admiterii, scorurile originale trebuie să fie prezentate pentru înscriere. Certificatele de limba engleză nu sunt necesare pentru resortisanții sau deținătorii de gradul I din SUA, Marea Britanie, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă și Australia.
APS (numai pentru solicitanții chinezi)

INFORMAȚII CHEIE

 • Titlu: Masterat în Management și Inginerie în Informatică și Decizie
 • Gradul: Master of Science (M.Sc.)
 • Focus: învățarea în mașină, inteligența artificială, cercetarea operațiunilor, luarea deciziilor
 • Durata: 4 semestre cu normă întreagă, inclusiv 1 teza de masterat semestru
 • Grup țintă: Tineri profesioniști cu experiență STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică)
 • Puncte de credit: 120 ECTS
 • Taxe de școlarizare: 30.000 € (taxă de contribuție socială la RWTH Aachen aproximativ 225 € pe semestru). Luați în considerare posibilitatea de a solicita o bursă.
 • Contact: dds@business-school.rwth-aachen.de / 4915904194179
Această școală oferă programe în:
 • Engleză


Ultima actualizare January 11, 2018
Durata & Pret
Acest curs este Bazat în Campus
Start Date
Data începerii
Oct. 2018
Duration
Durata
4 semestre
Cu normă întreagă
Price
Preţ
30,000 EUR
Locations
Germania - Aachen, Renania de Nord Westfalia
Data începerii: Oct. 2018
Termen limită de aplicare Contactează şcoala
Data terminării Contactează şcoala
Dates
Oct. 2018
Germania - Aachen, Renania de Nord Westfalia
Termen limită de aplicare Contactează şcoala
Data terminării Contactează şcoala
Price
contribuție socială la RWTH Aachen aprox. 225 € pe semestru. Luați în considerare posibilitatea de a solicita o bursă.