Germania

Studiu in Germania

Învățământul Superior în Germania

Mai multe universități de top din lume se găsesc în Germania, precum Universitatea Heidelberg (Ruprecht-Karls-Universitat Heidelberg, înființată în 1386), Universitatea Freiburg (înființată în 1457), Universitatea Tehnică Munich (Technische Universitat München), sau Institutul de Antropologie Evoluționară Max Planck din Leipzig. Majoritatea universităților germane sunt publice, iar taxele de școlarizare sunt de aproximativ 60 euro sau 80 dolari americani pe semestru.

Predarea este accentuată în universitățile germane deasupra cercetării, cercetarea fiind centru atenției la instituțiile independente prestigioase pentru abordarea lor tradițională a științelor sociale. Pentru studenții care doresc să urmeze un program în psihologie, antropologie, filosofie sau sociologie, acceptarea la una dintre aceste universități de cercetare poate fi foarte competitivă și țintată spre studenți care au demonstrat un talent excepțional și genialitate față de un anumit domeniu.

Un alt tip de universitate care este foarte popular printre studenții internaționali este Fachhochschule (FH), Universitatea Științelor Aplicate. Cursurile oferite aici sunt destinate pentru a-i pregăti pe studenți pentru a se angaja în anumite profesii care nu au o orientare academică, precum tehnologia informației, asistență medicală sau afaceri. Statul german și guvernarea sa federală au de asemenea mai multe FH-uri care pregătesc studenții pentru cariere în serviciul civil. Studenții nu pot obține doctorate la o Fachhochschule.

Colegiile de artă, film și muzică oferă programe creative pentru studenții care doresc cariere în arte frumoase, design de modă, arte grafice și muzică. Timp de secole, Germania a făcut o contribuție excepțională lumii artelor, literaturii și muzicii, producând numeroși scriitori, artiști și compozitori geniali precum Mozart, Brahms, Hesse, Max Ernst și Nietzsche și continuă să fie o forță puternică în lumea artelor frumoase, a cinematografiei și a modei.

 

Urmând o universitate germană

Toți studenții care vor să urmeze o universitate în Germania trebuie să ofere o copie a Abitur-ului, un document folosit și în Estonia și Finlanda care desemnează completarea cu succes a examenelor finale după terminarea liceului. Deși majoritatea studenților germani care nu au un Abitur pot da un alt test numit Begabtenprüfung (test de aptitudine literală) pentru a merge la universitate, de cele mai multe ori, studenții internaționali, trebuie să afișeze rezultate la ACT sau SAT de cel puțin 28 și 1300, respectiv, pentru a se putea califica pentru admitere. Diplomele de liceu similare celor obținute în SUA nu sunt considerate echivalente unui Abitur și de obicei nu vor promova șansa unui student de a fi admis la un colegiu sau la o universitate germană.

Unele universități și colegii oferă burse studenților pentru ca aceștia să își poată plăti cărțile și costurile de trai. Totuși, o lege numită Bundesausbildungsförderungsgesetz asigură ca studenții dezavantajați economic să primească până la 650 euro (860 dolari americani) în fiecare lună pe timp de 4 sau 5 ani, până ce studentul obține o diplomă de licență. De obicei jumătate din această sumă va trebui plătită înapoi guvernului ca împrumut fără interese.

În general, limba de instruire este germana, așa că studenții care vor să urmeze o universitate în Germania trebuie să aibe cunoștințe adecvate ale limbii germane.

 

Vize germane pentru studenții internaționali

Pentru șederi scurte de până la 3 luni (de exemplu studenții care urmează cursuri de vară) e nevoie de o viză Schengen pentru a rămâne în țară. Studenții trebuie să fie conștienți că trebuie să părăsească Germania la sfârșitul celor 3 luni dacă aleg să obțină o viză Schengen și ar trebui să își planifice studiile în concordanță, înainte de a aplica pentru acest tip de viză.

Vizele naționale sunt necesare dacă dorești să stai mai mult de 3 luni în Germania. Studenții trebuie să clarifice motivul pentru care au nevoie de o viză Națională și să menționeze în formular dacă vor urma un doctorat sau un program întreg. În plus, următoarele documente vor fi necesare înainte ca studenții să poată aplica pentru viză: scrisoarea de admitere, cardul de asigurare de sănătate, dovadă a rezultatelor examinărilor de dinaintea admiterii și dovadă că poți vorbi și citi germana sau că vei urma cursuri de limba germană, ca parte din curriculum.

 

De ce să studiezi în Germania?

Germania a fost numită de mai multe grupuri internaționale de învățământ ca una dintre cele mai susținătoare țări pentru studenții care vor să obțină o diplomă în străinătate. În plus, faptul că taxele de școlarizare cerute de multe universități germane sunt minime sau inexistente e un alt motiv pentru a considera Germania o idee atractivă și palpitantă pentru studenții care vor să urmeze o școală în străinătate.

 

Despre Germania

Optzeci de milioane de cetățeni fac ca Germania să fie cea mai populată țară din Uniunea Europeană. Considerată cea mai mare putere politică și economică din Europa, Germania posedă și a patra cea mai mare economie din lume. Având granița cu Polonia, Danemarca, Austria, Franța și Elveția, Germania este și gazda a unui mare număr de emigranți și are o compoziție etnică de 80% germani, 2% polonezi, 5% europeni centrali, 4% turci și 2% asiatici. Oamenii din toate colțurile lumii sunt atrași de standardul înalt de trai al Germaniei, de sistemul său universal de sănătate, de sistemul său e securitate, dar și de stabilitatea ei economică ce a făcut față chiar și recentei recesiuni globale. 

Cu reunificarea Germaniei de Est cu cea de Vest la începutul anilor 1990, Berlin a devenit din nou capitala Germaniei, pe când orașul Bonn, capitala Germaniei de Vest din perioada diviziei, a obținut un status neobișnuit de oraș federal (Bundesstadt). Germania este o republică reprezentativă democratică, federală, parlamentară cu un sistem politic care operează sub legea descrisă în Grundgesetz din 1949, un document constituțional care necesită din voturile camerelor parlamentare și care garantează separarea puterilor și drepturile dignității umane. 

Date esențiale despre Germania

  • Cele 16 state cuprinse in Germania sunt numite Länder și fiecare stat posedă o constituție proprie.
  • În 2002 Germania a introdus euro și a setat politica monetară a euro în concordanță cu regulațiile emise de către Banca Centrală Europeană, localizată în Frankfurt.
  • Contribuțiile germanilor în domeniile științei, matematicii și tehnologiei sunt foarte importante. Indivizii geniali precum Einstein, Max Planck, Herman von Helmholtz, Johannes Gutenberg, Gottfried Leibniz și Carl Gauss sunt doar câțiva din oamenii de știință germani care au oferit lumii invenții faimoase precum primul calculator digital automat, presa de tipărire și calculații matematice care au pavat drumul dezvoltării telecomunicațiilor moderne.
  • În Germania, daca ai nevoie de poliție, sună la 110; dacă ai nevoie de o ambulanță, sună la 112
  • Germania este una dintre cele mai avansate țări producătoare de cărbuni, fier, ciment, oțel, mașinării, vehicule și chimicale. Ea are și mari investiții in energie verde, mai ales in energie solară și utilizarea morilor de vânt pentru electricitate.
  • Atracțiile turistice populare din Germania includ Alpii Bavarezi, Pădurea Neagră, Valea Rinului, castelele antice și capitala Berlin, care încă mai afișează condițiile rigide de trai de după ocuparea germană de est.


Clima germană

Localizată între climatul continental al Europei de Est și cel oceanic al Europei de Vest, Germania are o climă temperată sezonală, moderată de apele din Curentul Golfului pe nume Deriva Nord Atlantică. În medie cea mai mare parte a Germaniei primește aproximativ 790 mm de ploaie în fiecare an, de-a lungul întregului an. Verile sunt calde, iar iernile sunt în general blânde, cu temperaturi de la 26 grade Celsius vara, până la -1 grad Celsius iarna. Zăpada poate fi uneori multă, pe când unele ierni în Germania pot să nu aibă deloc zăpadă.

Religia în Germania

Aproximativ 60% din germani fac parte din Biserica Evanghelică, ce face parte din religia creștină. 30% din germanii creștini sunt catolici și 30% sunt protestanți. Aproape 30% din germani sunt atei sau agnostici, cei mai mulți nereligioși locuind în Germania de Est și în orașe mai mari precum Munich, Frankfurt și Berlin.

Limbile folosite în Germania

Germana este, desigur, limba oficială a Germaniei, dar mulți nemți sunt destul de fluenți și în engleză. De fapt, cercetări recente arată că 65% din cetățenii Germaniei sunt bilingvi sau posedă o suficientă, dacă nu perfectă, abilitate de a înțelege și comunica în mai multe limbi. Asta e datorită faptului că Germania are granițe cu atât de multe alte țări, ceea ce îi face pe germani să viziteze o varietate de regiuni diferite din punct de vedere cultural.

Germana nu este cea mai ușoară limbă de învățat și are câteva capricii pe care studenții străini le găsesc adesea dificil de asimilat și de amintit când scriu sau vorbesc germană. De exemplu, prima literă a tuturor substantivelor e mereu mare, iar substantivele pot fi de gen masculin (der), feminin (die) sau neutru (das). În plus, limba are cazuri care sunt legate de folosirea articolelor, iar aceste cazuri sunt acuzativ, dativ, genitiv și nominativ.

Școli

Școli și Universități în Germania

Școli și Universități Online în Germania